latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:18 ⇒ 08:18 | Аутор: sputniknews.com

Путин остварио убједљиву геополитичку побједу

Бивши представник НАТО-а у Москви Хари Табах изјавио је да је предсједник Русије Владимир Путин остварио убједљиву геополитичку побједу над САД.

Та побједа огледа се у томе што је Вашингтон скинуо санкције са гасовода Сјеверни ток 2  и одустао од испоруке офанзивног наоружања и војске у Украјини са циљем обуздавања Русије, навео је Табах.

Такође је истакао и да Украјина чини грешку, прије свега, када је ријеч о пружању подршке шефу Бијеле куће Џозефу Бајдену који чини уступке Москви по бројним питањима.

Табах је подсјетио на прве ријечи Бајдена, по доласку на власт, када је рекао да нема намјеру да се мири са Русијом већ да ће Москви увести изузетно жестоке санкције.

– Међутим, сада наш савјетник за националну безбједност говори да је прије свега потребно дати гаранције Русији о безбједности, а не Америци – додао је.

Такође је као примјер навео и то што Бајден кочи процес експлоатације нафте и гаса у Америци чиме је створио дефицит енергената у земљи што је омогућило руској економији да се обогати због пораста потражње за енергентима.