latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:41 ⇒ 08:53 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Постојање и опстанак Српске гаранција за миран сан прогнаних Срба

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима 30. рођендан Републике Српске, истичући да је данас веома важно поставити нове приоритете опстанка и развоја Републике, као стабилне и успјешне заједнице, саопштено је из Одсјека за односе с јавношћу НСРС.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Посланици Скупштине српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године прогласили су Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право. Од тада до данас Република Српска успјешно одолијева бројним изазовима и прошла је кроз бројне кризе, од оне ратне, до оних мирнодопских које су нас касније пратиле. Захваљујући нашој одлучној вољи, Република Српска је опстала и остала, као сигуран дом, прије свега, српског народа у БиХ - рекао је предсједник Чубриловић, подсјећајући на то да је народ Републике Српске на референдуму одбранио своје право да обиљежава Дан Републике, које су покушали да му одузму.

Чубриловић је подсјетио да су свој дом у Српској пронашле стотине хиљада у рату прогнаних Срба са простора ФБиХ и Хрватске и да је постојање и опстанак Републике Српске гаранција за њихов миран сан.

- Најбољи од нас у темеље Републике Српске уградили су своје животе и то нико од нас нема право, ни мандат да заборави. Њихова жртва није била узалудна, њихова жртва створила је Републику Српску, а на нама је да је сачувамо и што јачу и стабилнију предамо у наслијеђе генерацијама које долазе - рекао је Чубриловић.

Чубриловић је истакао да је у годинама пред нама неопходно вратити неуставно и на силу одузете надлежности Српској, оснажити њен економски капацитет, очувати културну баштину и идентитет, те учинити све како би дошло до побољшања демографске ситуације.

- Са жељом да наша Република Српска буде заједница срећних и задовољних људи, још једном вам честитам Дан Републике. На многаја љета! - закључио је Чубриловић.