latinica  ћирилица
09/01/2022 |  08:44 ⇒ 15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Селаковић: Република Српска рођена из жеље да се не насједне на замку из прошлости

Министар спољних послова Никола Селаковић присуствовао је синоћ у Чикагу прослави Светог Сетафана, славе Републике Српске и поручио да се Српска родила из жеље српског народа да не насједне на замку на коју су неки наши преци, нажалост, насјели 1941. године.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

Обиљежавање Светог Стефана, у црквеној сали Саборног храма Васкрсења господњег у Чикагу, организовало је Удружење Срба из Републике Српске у том америчком граду.

Селаковић је, након литургије, обраћајући се присутнима, рекао да му је част што је могао да прослави славу Републике Српске управо са Србима у Чикагу.

- Претходних, више од 10 година, сваки Стевандан чекао сам у Бањалуци. Ујутро бих ишао на литургију, послије тога на свечани дефиле и прославу. Данас сам у Чикагу, одакле носим јак утисак и успомене. Велика је моћ и сила српског народа који овдје живи. Само је потребно да тај жар распламсамо, да га подигнемо, да видимо шта ми Срби можемо када се обожимо, умножимо и сложимо. А, можемо много - рекао је Селаковић.

Селаковић је казао да су, прије 30 година, наши преци, браћа, пријатељи, рођаци у Републици Српској знали да кажу - "нећемо да нам се понови 1941. година, да нас бацају у јаме, одводе у логоре".

- Ми смо један од ријетких народа који је знао да каже "слобода или смрт". Из те борбе за очување себе, из жеље да се не насједне на замку, на коју су неки наши преци нажалост насјели 1941. године, родила се Република Српска која почива на Светосавском завјету. Она Република Српска која је настала из пркоса Петра Кочића, господства Јована Дучића, из заноса пјесничког Алексе Шантића, из вапаја младалачког Бранка Ћопића, ту Српску ми данас славимо. Ту Републику Српску која никоме не жели лоше, која воли Србију, коју Србија воли - поручио је Селаковић.

Он је истакао да Србија поштује државне границе, и међународно право, која болује своју косовску бол и бори се за своје светиње на КиМ.

- Волимо Српску која је настала прије 30 година, која је потврђена недалеко одавде, у Дејтону. Ту Српску коју волимо и подржавамо данас славимо, не желећи ником лоше, свакоме, а на првом мјесту себи добро. Док је вас биће и српства, Србије и Српске - поручио је Селаковић.

Генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић обратио се ријечима "честитам нама рођендан Републике Српске".

- Неки злонамјерни би рекли да сам погријешио када сам рекао срећан нам рођендан Српске, с озбиром да нисам поријеклом из Српске. Али, ово су ријечи срца конзуловог, а срце конзулово је срце Србиново. Треба сви да знају да 9. јануара, сваке године, свако срце Србиново куца за Републику Српску - подвукао је он.

Он је додао да је претходних 30 година Републике Српске прошло у борби и отпору, и пожелио много година у напретку и српској слози.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон рекао је да је Републику Српску "упознао" 2010. године, када је, након више година трагања, успио да нађе посао међу Србима.

- Имао сам жељу да радим у Србији, а жеља ми се испунила тек 2010. године, када сам добио посао у Зворнику, у Републици Српској. Прије него што сам дошао у Зворник читао сам о том граду, али нажалост на француском језику нашао сам само негативне ствари о Србима. Када сам дошао, наишао сам на дивне људе. Брзо сам их упознао, створио пријатеље. Оно што ме је изненадило приликом сваког сусрета када бих питао човјека одакле је, нико није био родом из Зворника - испричао је Гујон.

Било их је каже, из Олова, Сарајева, Тузле, и тада је, каже, схватио да је Зворник, односно Република Српска, заправо уточиште, гдје је српски народ нашао мир.

- Да је Српска мјесто у којем су људи, који су протјерани са својих огњишта, могли да живе нормално - рекао је Гујон и додао да је у Зворнику упознао и Бошњаке који су могли да се врате.

Међутим, казао је да је, када је постао директор Управе, када је обилазио српска мјеста у ФБиХ имао прилику да види да се тамо Срби боре са великим проблемима и дискриминацијама, чега није било у Зворнику.

- Ако једна Република постаје уточиште за један народ, омогућава и припадницима других народа да живе у њој, онда та Република заслужује да постоји. Ако покушајем рушења те Републике, то води до немира, дестабилизације, она свакако треба да остане и опстане, треба да живи - поручио је Гујон.

Владика новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин апеловао је на Србе у САД да се моле за српски народ у Републици Српској, за руководство Српске да одоли огромним искушењима пред које је стављају они који је не желе, али и помогну на разне друге начине.

У свом обраћању посебно се истакао значај присуства делегације Србије на челу са шефом дипломатије Николом Селаковићем прослави, рекавши да је то први пут да је званични представник матице Србије са Србима у Чикагу на дан празника.

Иначе, обраћања представника Србије изазвали су одушевљење код чикашких Срба.

Свечаност је започела химнама САД, Србије и Републике Српске, након чега је услиједило освештавање и ломљење славског колача.