latinica  ћирилица
09/01/2022 |  09:11 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Додик: Тешка година, али Српска ће забиљежити још један успјех

Српски Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да ће ова година бити тешка, али да ће у њој Република Српска забиљежити још један успјех.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

Додик је истакао да није лако упустити се у борбу са моћним и великим и истрајати у тој борби, да се ту мора имати висок степен самосвијести, а не лудила.

- У том погледу година ће бити тешка - рекао је Додик, који сматра да је у своје вријеме краљ Александар погрешио, јер се окренуо југословенству, а не српству, пошто није пристао да се српске општине у БиХ придруже Србији.

Он је рекао да Српска све ове године опстаје борбом за слободу, идентитет и очување својих основних вриједности, зато што није поклекла пред силним насртајима, као и нигдје на свијету аутономија није сама себе уклонила већ јачала.

Додик је увјерен да ће Република Српска једног дана бити независна и да ће имати свој федерални или конфедерални статус са Србијом, оцијенивши да је то допринос миру и стабилизацији на овим просотрима.

- Сви су смјели да се одвоје од Срба и да разбију Југославију, а Срби немају право да се одвоје од муслимана у БиХ и треба да трпе да их тлаче и покушавају да им униште иденттиет и Републику Српску? Ово је као насилан брак - рекао је Додик за "Вечерње новости" и запитао како помирити народе који никада нису били на истој страни историје.

Додик је навео да није он тај који попушта и да га не занима шта ће "ти муслимански пријатељи са запада рећи, јер се они навијачки односе према њима", а Американци подржавају муслимане и желе да сатру Републику Српски и то је истина.

Сматра и да је тешко реално да се одржи састанак свих регионалних лидера да се "изглади" ситуација у БиХ.

За санкције је рекао да је то страх, а не рационалан политички приступ, те оцијенио да ће тај њихов страх њему лично нанијети много проблема, као и да је током ранијих посјета САД искусио лицемјерје.

Додик је рекао да су они који хтјели да девастирају Републику Српску потпуно нервозни и спремни да учине то на брз и ефикасан начин по систему да се "Америка мора вратити овдје да заврши недовршени посао", али да он то не смије да дозволи.

Он је навео да се путем медија сије страх, те поновио да је спреман на сваку жртву, осим да буду уведене санкције Републици Српској, што се не смије дозволити, те истакао потребу јединства уз напомену да је опозиција напустила процес јачања уставне позиције Српске.

садашња генерација политичара у Српској, каже, у фази је јачања Српске и то ће радити без оклијевања шта год ко о томе мислио, али сматра да је једина грешка била та што генерација које су биле на челу Српске и Србије нису признале независну Републику Српску, разграничену са другима, јер би сада имали миран регион, стабилне и развијене заједнице.

Напоменуо је како је Клинтонова администрација имала усмени договор са мислиманима да се потпише Дејтоснки споразум, а да ће они учинити све да девастирају Републику Српску, те оцијенио да је илузија увјерење у региону да су се неки велики договорили шта треба овдје бити.

- Овдје су неки ведрили и облачили, а када одете у Стејт департмент нико и не зна за њих - рекао је Додик.

На константацију да се упорно пласира прича са Запада да је он главни кривац за то што БиХ не напредује, Додик је рекао да не вјерује у БиХ шта год причали и стављали му санкције, јер је неодржива и нема унутрашње воље да постоји.

- Они /странци/ су проблем. Да су муслимани озбиљна нација у конститутивном и суверенистичком смислу као што се представљају да желе БиХ, онда би они требало да поведу покрет ослобођења од странаца - истакао је Додик, те додао да они /странци/ могу да скрше Додика, али да неће моћи да скрше Додиково вријеме.

Додик је рекао да његов одлазак у Предсједништво БиХ није била грешка, већ да је грешка била одлазак Младена Иванића који је у свему попуштао.

- Не волим ићи тамо, јер не видим шансу да се нешто догоди. Сједити да Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем је далеко више од изгубљеног времена - рекао је Додик, наводећи да они за одлуке морају да зову Бакира Изетбеговића, а да он не зове никога.