latinica  ћирилица
09/01/2022 |  09:35 ⇒ 09:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Вечерас одлука о Ђоковићевом боравку у Аустралији

Док најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић проводи већ четврти дан у имиграционом притвору у Мелбурну, аустралијске власти настоје данас да правно образложе своју одлуку и пониште скандалозан однос према српском тенисеру, наводи Ројтерс.

Аустралијске власти покушавају ужурбано данас да правно одбране своју одлуку да забране улазак првом тенисеру свијета Новаку Ђоковићу због његовог статуса вакцинације против вируса корона, док је српски тенисер и даље у притвору у хотелу у Мелбурну.

Министарство унутрашњих послова, које је требало да поднесе своју одбрану данас, затражило је продужење првог рочишта са понедјељка на сриједу, 12. јануара, рекао је представник суда Ројтерсу. Захтев је одбијен, наводи се у одлуци на сајту савезног суда.

Ђоковићеви адвокати ће вечерас у поноћ по средњоевропском времену имати на располагању два сата да образложе његов случај, као и надлежно одјељење владе Аустралије, које би требало да изнесе своју аргументацију до сутра у 15 часова, потврђено је из федералног суда.

Аустралија каже да је Министарство здравља обавијестило организационо тијело турнира Тенис Аустралија у новембру да недавна инфекција вирусом корона није нужно разлог за изузеће од вакцинације, као што је то случај у другим земљама.

Ђоковић у својој тужби наводи да му је Министарство унутрашњих послова овог мјесеца писало да је он испунио услове за улазак у Аустралију.

Драма и скандал у Мелбурну потресли су свијет тениса и изазвали тенизије између Србије и Аустралије, али и постали полигон за екслацију сукоба између вакцинисаних и антиваксера широм свијета, преноси Ројтерс.

Чешка играчица Рената Ворацова, која је била заточена у истом притворском хотелу и којој је укинута виза због проблема са изузећем од вакцине, напустила је Аустралију, а претходно је ушла у земљу и играла на једном турниру.

Ђоковићева ситуација је скренула пажњу свјетске јавности и на скромно здање хотела у Мелбурну који је до "случаја Новак" био најпознатији по азилантима који су се жалили да им аустралијске имиграционе власти дају уцрвљану храну за јело.