latinica  ћирилица
09/01/2022 |  09:52 | Аутор: СРНА

Ђуран: Република Српска гарант опстанка српског народа

Начелник општине Босанско Грахово Урош Ђуран поручио је у честитки поводом Дана Републике, да је Српска гарант опстанка српског народа.
Босанско Грахово - Фото: РТРС
Босанско ГраховоФото: РТРС

Ђуран је рекао Срни да 9. јануар за српски народ представља симбол настанка Српске.

- Без обзира што се Република Српска од постанка до данас суочавала са бројним изазовима и искушењима, то ју је само ојачало и дало снагу да иде напријед сложно и јединствено у одбрани и очувању наше поносне Републике Српске - истакао је Ђуран.

Он је навео да се обиљежавањем 9. јануара одаје почаст свим погинулим борцима који су живот дали у последњем рату и тако изградили Републику Српску.

У честитки поводом руководству Српске и њеним грађанима, Ђуран је поновио да је Српска гаранција за заштиту српског народа.

- Република Српска 30 година остаје трајна гаранција заштите права српског народа на овим просторима и једини интерес и циљ треба увијек да буде њено даље јачање и подршка руководству на челу са нашим предсједником Милорадом Додиком - рекао Ђуран, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а у Босанском Грахову.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити названа Република Српска, као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те на стално прегласавање Срба на свим нивоима у БиХ.

Скупштина српског народа прогласила је Републику Српску прије било каквих међунационалних сукоба и почетка грађанског рата у БиХ.