latinica  ћирилица
09/01/2022 |  10:03 ⇒ 10:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Казахстан: Уведен полицијски час; Ухапшено скоро 6.000 људи

Становници западног Казахстана масовно су изашли на улицу 2. јануара у знак протеста због дуплог повећања цијена горива.

Убрзо су демонстрације захватиле читаву државу, а власти су објавиле да ће вратити првобитну цијену на гас. Међутим, ситуација је и даље експлозивна

У престоници Алматију синоћ је ступио на снагу полицијски час који је најављен сиренама., а трајао је до јутрос у седам часова. Власти су апеловале на становнике да остану мирни и не напуштају домове без потребе.

Међутим, у неким дијеловима града и даље се чују пуцњи која више личе на пуцње упозорења, јавља телевизија МИР 24.

Од почетка протеста у Казахстану погинило је 16 полицајаца, док је више 1.300 рањено. Ухапшено је више од 5.100 особа.

Бивши предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев сам је одлучио да се повуче са мјеста предсједника Савјета безбједности у корист шефа државе Касима Жомарта Токајева.

- У медијима и друштвеним мрежама шири се велика количина лажи и провокационих порука о првом предсједнику. У садашњим условима такву дјелатност сматрамо покушајем дестабилизације политичке ситуације и поткопавањем уставног уређења државе - саопштио је портпарол Назарбајева Ајдос Укибај.

По његовим ријечима, Назарбајев се налази у Нур Султану и пружа подршку Токајеву.

В.д. министра полиције Казахстана Ерлан Тургумбајев саопштио је да је ситуација стабилизована у свим регионима који су били захваћени немирима.

- У овом тренутку наставља се противтерористичка операција успостављања реда и закона у земљи - рекао је он.

Тургумбајев је додао да се тренутно обнавља рад комуналних објеката и виталних система.