latinica  ћирилица
09/01/2022 |  10:31 ⇒ 10:56 | Аутор: Агенције

Хиљаде празних авиона лети изнад Европе

Европски авио-превозници присиљени су да лете празним или скоро празним авионима.
Луфтханза - Фото: ТАНЈУГ
ЛуфтханзаФото: ТАНЈУГ

Разлог је то да не би изгубили права на слотове, пристанишна мјеста на хабовима и великим терминалним аеродромима, гдје од слота зависи саобраћај. А право на слот губе ако не пристану довољан број пута, утврђен уговором. Правило се једноставно зове: "или га користиш или га губиш".

Стални слотови за летове ка популарним дестинацијама на највећим аеродромима су драгоцјена услуга у овој индустрији , а да би их очувала, свака авио-компанија мора гарантовати одређени годишњи број пристајања - око 80 одсто укупних права на пристајање утврђених уговором између превозника и аеродрома. Аеродроми од тога зарађују много више него од аеродромских такси на путнике и од рекламних паноа.

То ограничење било је укинуто у јеку пандемије прошле године у марту, али се поступно враћа. Сада авио-превозник губи слот ако не пристане барем половину пута од оних предвиђених уговором. Европска комисија је најавила да ће пред крај марта тај постотак повисити на 64 одсто.

Авио-превозници се буне, почев од највећих, као што су Луфтханза са својом групом, те група КЛМ - Ер Франс. Подсјећају да им је омикрон задао нов и неочекиван ударац. Захтијевају "већу флексибилност", јер у противном морају трошити гориво и њиме загађивати атмосферу и кад немају путника да би остварили квоту слијетања и узлијетања неопходну да задрже право на слот.

Луфтханза је најавила да ће ове зиме поништити око 33.000 летова, јер за њих нема интересовања путника, али ће ипак морати да лети око 18.000 пута скоро празним авионима да не изгуби важне слотове. Исту муку муче и други превозници, па је тако око 3.000 празних летова ове зиме најавила Брисел ерлајнс.

Аеродроме прво занима њихов профит и вјерују да је "пристанак" на смањену искоришћеност, од 64 или 50 одсто, претешка жртва коју подносе, а ЕУ не намјерава да им у то име плати накнаду.