latinica  ћирилица
09/01/2022 |  20:59 | Аутор: СРНА

Премијер Српске на прослави Дана Републике у Милићима

Премијер Републике Српске Радован Вишковић вечерас је у Милићима присуствовао прослави Дана Републике и поручио да се она мора сачувати јер је гарант српског опстанка на овим просторима.
Радован Вишковић у Милићима - Фото: СРНА
Радован Вишковић у МилићимаФото: СРНА

- Довољно је да видите како су наша браћа прошла у сусједним државама, гдје су остали без заштите своје државе, они су једноставно нестали са тих простора, морали су да се иселе и напусте своја огњишта. Зато је нама Република Српска светиња коју морамо, без обзира на наше несугласице или политичка мимоилажења, да одбранимо - изјавио је Вишковић новинарима у Милићима.

Вишковић је истакао да без Републике Српске нема живота за људе на овим просторима и ко то не схвати у великој је заблуди.

Он је навео да је 30 година од оснивања и мали и велики период, да је свих тиха година Република Српска била на мети оспоравања, укидања, да се све пренесе на заједнички ниво, да се централизује БиХ.

Вишковић је навео да се у посљедње вријеме све чешће појављује теза један човјек - један глас, а због тога је прије 30 година дошло до грађанског рата

- Ми нисмо наивни, не можемо то себи дозволити, жртве које су положене за стварање Републике Српске, више од 30.000 људи је дало животе, и ми који представљамо институције Републике Српске имамо право и обавезу, свету заклетву од сабораца да ниједног момента не смије довести у питање њен опстанак - рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да никоме у БиХ не желе лоше, већ позивају и друга два народа у БиХ да заједно направе заједничку државу која ће бити функционална, те поновио д не види ниједан разлог да је овдје потребан страни ментор.

- Морамо сви одусати од максималних апетита и жеља и пронаћи компромис за очување БиХ, која би била по мјери нашег устава, да имамо два ентитета, три конститутивна народа. Само на тај начин, уважавајући сва три народа, уважавајући и друге народе, овдје може да се живи - додао је Вишковић.

Он је указао да се у посљедње вријеме Срби једини залажу за БиХ, а да они који се куну у БиХ, својим радњама је укидају.

- Иако је данас велики дан за српски народ, ми из Републике Српске користимо прилику да позовемо други ентитет, други народ, прије свега бошњачки народ, јер је хрватски прихватио иницијативу из Српске, да се сједне и разговара о будућности БиХ - рекао је Вишковић.

Овдје треба, каже, економија, нова радна мјеста, веће плате, живот, да се остане на овим просторима и опстане, да људи од свог рада могу живјети.

- Ако неко сматра да ми ово што тражимо није добро за БиХ, нека сједне за сто објасни због чега то није добро. Мислим да сваки разуман човјек у овој земљи, без обзира на националну, вјерску или било коју припадност, рећи ће ово исто - рекао је Вишковић.