latinica  ћирилица
09/01/2022 |  22:02 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

Са Мојковачке Бојне њиве честитка поводом Дана Републике Српске

Са спомен-обиљежја мојковачким јунацима на Бојној њиви Српски национални савјет и делегације српских организација упутили су Влади Републике Српске и њеним институцијама честитке поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, уз подршку њиховој праведној борби за очување статуса, равноправности и слободе српског народа у БиХ.
Мојковац - Дан Републике Српске - Фото: СРНА
Мојковац - Дан Републике СрпскеФото: СРНА

Са обиљежавања истог догађаја Српски национални савјет упутио је и подршку најбољем српском и свјетском тенисеру Новаку Ђоковићу да истраје и да као потомак славних мојковачких јунака, као и много пута до сада, изађе као побједник.

- Као што је био случај прије више од сто пет година, српски народ у Црној Гори био би и данас спреман на сваки вид подршке својим сународницима у њиховој праведној борби за очување идентитета и слободе српског народа - наводи се у саопштењу Српског националног савјета.

На дан Светог првомученика и архиђакона Стефана Српски национални савјет и делегације српских сестринских организација из Херцег Новог, Подгорице, Бијелог Поља, Берана, Пљеваља, Шавника и Никшића посјетили су и положили вијенце на спомен-обиљежја јунацима Мојковачке битке на Бојној њиви и Мојковцу.

Традиционално обиљежавање овог историјског догађаја гдје се на најплеменитији начин потврдила братска љубав између Црне Горе и Србије траје већ више од десет година.

Мојковачка битка вођена је 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и у њој је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву, чиме је омогућено повлачење војске Краљевине Србије ка Јадранском мору. Војском Краљевине Црне Горе командовао је сердар Јанко Вукотић.