latinica  ћирилица
10/01/2022 |  07:30 ⇒ 09:48 | Аутор: РТС

Ђоковић побиједио аустралијске власти; Одбијен захтјев за укидање визе и депортацију

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији Новака Ђоковића.
Суђење Ђоковићу (фото: youtube.com / Federal Circuit and Family Court of Australia) -
Суђење Ђоковићу (фото: youtube.com / Federal Circuit and Family Court of Australia)

Ђоковићеви представници изнијели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Новак имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист.

Борба свјетског "броја 1" са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену.

Судија Ентони Кели донио је одлуку јер нису постојали разлози да Ђоковићу буде укинута виза и затражена депортација.

Дат је рок од 30 минута да се Новак пусти из притвора у мигрантском хотелу и да му се врате све ствари.

Борба Ђоковића и аустралијских власти још није готова јер постоји могућност да министар за емиграцију Алекс Хок искористи личну позицију да укине визу Новаку. Тужилаштво је истакло да ће министар размислити о том потезу, а уколико се догоди, српски тенисер добио би забрану доласка у Аустралију на три године.

Саслушање је каснило више оф пола сата, а обиљежили су га технички проблеми и константни прекиди преноса.

Први су ријеч имали Ђоковићеви представници, односно адвокат Николас Вуд, који је прво оптужио представника Владе за "потпуни недостатак доказа" у делу обавјештења у којем је морао да објасни због чега постоје разлози за укидање визе.

Вуд је навео да је Новак приликом укрцавања у авион у Дубаију изнио да има контраиндикације и да има право да тражи медицинско изузеће. По закону о биолошкој безбједности свако од путника мора да се изјасни да ли је вакцинисан, невакцинисан или медицински контраиндикован. Такође, не мора да достави доказе, али Вуд је истакао да је Ђоковић то свакако учинио.

Правни тим српског тенисера потврдио је да је Ђоковић комплетну потребну документацију доставио и прије него што је сјео у авион, након чега је расправљано о путној документацији, коју је попунио његов агент.

Тада се догодио један од најважнијих тренутака на суђењу, пошто је судија Ентони Кели поставио питање зашто тај документ није прихватио делегат који је доиео одлуку о укидању визе.

- Професор и еминентни љекар су одобрили подносиоцу захтева медицинско изузеће. Штавише, то медицинско изузеће одвојено је дала и додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је тренутак када се питам: "Шта је овај човјек више могао да уради?" - рекао је судија Кели.

На ред је дошла тема вакцинације српског тенисера, након чега и расправа о томе како су делегати граничних снага поступали са Новаком током цијелоноћног испитивања на аеродрому Туламарин. Усменом излагању придодат је и транскрипт дешавања у којем је описано узнемиравање свјетског "броја 1".

Када је Ђоковићев правни тим завршио, на ред је дошао тужилац Кристофер Тран који је, упркос одређеној сатници, тражио ријеч прије паузе.

Он је аргументовао случај Владе кроз тумачење правних принципа, за разлику од аргумената на основу чињеница, па истакао да не постоје докази да су службеници граничне полиције вршили притисак на Ђоковића.

Наставак суђења послије паузе каснио је додатних пола сата, а када се очекивало да почне, тужилац Тран је затражио додатно вријеме, послије чега је судија продужио боравак Ђоковићу у Аустралији до 20.00 по локалном, односно 10 часова по средњоевропском времену.

Када су се створили услови да се суђење настави, до тога није дошло, пошто је судија Кели пресудио у корист српског аса.

Он је прочитао да је дошло до споразума и да су обје стране обавјештене о закључку, као и да је разлог кашњења био управо процес споразума.