latinica  ћирилица
10/01/2022 |  08:20 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Шукало: Велики број пацијената, али лакше клиничке слике (ВИДЕО)

Имамо нови талас пандемије са великим бројем обољелих са доминаннтним новим вирусом који се веома лако шири. Доста су лакше клиничке слике, мада има и велики број оних који имају хроничне слике, оних који нису вакцинисани, рекао је Младен Шукало, доктор Дома здравља у Бањалуци, гостујући у нашем Јутарњем програму.

- Дневно имамо око 400 прегледа, плус још 150 у насељу Долац - истакао је Шукало.

Поред вируса корона вријеме је и грипе, односно свих респираторних инфекција.

- Не значи сваки симптоми прехладе да имамо корону. Препорука при првим симптомима, нека блага општа слабост, болови у мишићима, благо повећање температуре, да не морају одмах долазити у Дом здравља, али могу контактирати породичне љекаре. Средње и тешке клиничке слике, прије свега тешког дисања, одмах се требају јавити за здравствену услугу како би се могло правовремено реаговати - каже Шукало.

Он је додао да се и даље наставља процес вакцинације.

- Уколико не схаватимо значај масовне вакцинације, имаћемо случајеве са трагичним посљедицама. Мислим да нема алтернативе, између вакцинације и неизвјесне будућности, без вакцине. Здравствени систем је опстао управо на великом броју вакцинација свих болести које су нас погодиле, а вирус корона нажалост, није ни прва, ни посљедња зараза која нас је погодила - додао је Шукало.