latinica  ћирилица
10/01/2022 |  08:37 ⇒ 08:42 | Аутор: РТРС

Канада: Молитвом и освештањем крсног хљеба обиљежен 9. јануар

У Храму Свете Тројице у канадском граду Кичинер, Онтарио, молитвено је обиљежен Дан Републике Српске - 9. јануар, којем је присуствовао и амбасадор БиХ у тој земљи Марко Милисав.
Прослава Дана Републике Српске у Канади - Фото: СРНА
Прослава Дана Републике Српске у КанадиФото: СРНА

Будући да је планирана прослава онемогућена због епидемиолошке ситуације, 9. јануар је обиљежен молитвом и освештањем крсног хљеба, којем су, осим Милисава, присуствовали и представници најзначајнијих канадско-српских удружења окупљених у Канадско-српском савезу и дипломатских представника из Републике Српске и Србије.

Милисав је захвалио Српској заједници у Канади за чињеницу што Републику Српску носе у срцу и у овој далекој земљи.

- Веома је значајно за народ у Републици Српској што наша дијаспора, наша заједница у Канади, не заборавља Српску, што обиљежава значајне датуме и помаже свом народу на сваки начин - рекао је Милисав.

Милисав је изразио задовољство што су се окупили, упркос мјерама забране које не дозвољавају организацију свечане прославе какву заслужује 9. јануар као Дан Републике Српске.

- Довољно је да смо се окупили, помолили Богу, а надамо се наредне године да прославимо у већем броју и бољим околностима - рекао је Милисав.

Јово Мискин, из Канадско-српског савеза као кровне организације која окупља највећи број српско-канадских удружења, нагласио је да је Република Српска нераскидиви дио идентитета Срба у Канади, те да су Срби у Канади свјесни богатства које носе са собом и да вриједности свог народа успјешно интегришу у канадско друштво.

Домаћин овогодишње славе било је Канадско-српско удружење "Стефан Вукчић Косача", а за наредну кумство је прихватило Удружење "Мали свијет Канада".