latinica  ћирилица
10/01/2022 |  09:30 | Аутор: РТРС

Милић: Унутрашњи политички договор нема алтернативу

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да је Брчко право мјесто да се апелује на јединство Срба за очување Републике Српске, али и одакле треба јасно поручити да унутрашњи политички договор у БиХ, уз међусобно уважавање, нема алтернативу.
Синиша Милић - Фото: СРНА
Синиша МилићФото: СРНА

- Након деценија страдања које се мјери стотинама хиљада жртава, током два свјетска и последњег грађанског рата, јасно је да је Република Српска својеврсно уточиште и једини разуман, природан и праведан одговор на покушаје да се број Срба на просторима западно од Дрине сведе на статистичку грешку - изјавио је Милић за Срну.

Уочи обиљежавања Дана Републике у Брчком, он је навео да је Република Српска демократска творевина настала вољом српског народа која је, нажалост, морала бити брањена и у рату, и то од оних који су мир жртвовали за БиХ без Срба.

- Републику Српску не славимо да би друге провоцирали, нарочито не у мултиетничком срединама као што је Брчко. Нама не смета да се у Брчком или БиХ обиљежавају било какви празници, али то право тражимо и за Србе, јер негирање идентитета, у суштини, представља негацију БиХ на основама Дејтонског споразума и са правом се може поставити питање - ко руши темеље БиХ, да ли Срби који признају колективни идентитет свим другим народима, или они који то право оспоравају Србима - оцјењује Милић.

Он истиче да је припадништво Републици Српској дио идентитета и Срба у Брчком, који на то имају право и према арбитражној одлуци и Уставу БиХ.

- Није случајно да заједно обиљежавамо 30 година Републике Српске и 30 година од обнове СПКД "Просвјета" у Брчком, јер се Република Српска данас искључиво брани културом, образовањем и дијалогом, са јаким аргументима - нагласио је Милић.

Према његовим ријечима, у Брчком се слави и конструктивна улога Републике Српске која је дистрикту донирала десетине милиона евра кроз цијену електричне енергије, изградила и асфалтирала километре путева, донира медицинску опрему и збрињава најтеже пацијенте, која је увијек ту да подржи различите пројекте и на нивоу БиХ, ако су они од интереса за грађане Брчког, без обзира на њихову националну и ентитетску припадност.

Дан Републике Српске и 30 година њеног постојања данас ће бити обиљежени у Брчком, а свечаностима ће, између осталих, присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.