latinica  ћирилица
10/01/2022 |  11:36 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Петковић: Народна скупштина показала демократски капацитет

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић истакао је у интервјуу за Срну да је парламент Српске у 2021. години показао демократски капацитет да може доносити одлуке, као и да има стабилну скупштинску већину.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

- Донијели смо велики број закона, имали смо много посебних сједница, на којима се показало да постоји стабилна скупштинска већина и, колико год то некоме сметало или не, Народна скупштина функционише - рекао је Петковић.

НЕОСНОВАНО СПРОВОЂЕЊЕ ИСТРАГЕ ПРОТИВ ФУНКЦИОНЕРА СРПСКЕ

Кад је ријеч о посебној сједници о преношењу надлежности, Петковић сматра да није било основа за доношење наредбе о спровођењу истраге против функционера и политичких представника, јер није ријеч о нападу на уставно уређење.

Петковић је навео да је квалификација кривичног дјела таква да напад на уставно уређење врши онај ко примјеном силе или пријетњом њене употребе жели да насилно промијени уставно уређење.

- Ми, прије свега, не мијењамо уставно уређење БиХ - ми се чак позивамо на Устав БиХ у својим одлукама, јер у Уставу БиХ нигдје не стоји да су надлежности БиХ војска, Управа за индиректно опорезивање или правосуђе - нагласио је Петковић.

ПОТРЕБНА РЕФОРМА ПРАВОСУЂА

Он је подсјетио да је Република Српска раније имала свој Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/, што значи да га сигурно може имати поново.

Петковић сматра да је реформа правосуђа потребна, те подсјетио да је структурални дијалог у БиХ започет прије више од 10 година и да никада није завршен, иако је та реформа одређена као један од приоритета за приступање БиХ ЕУ.

- У БиХ дефинитивно не функционише правна држава, а већина грађана ће рећи да није задовољна радом правосуђа. Много је проблема у правосуђу, међу којима је дужина трајања судских поступака, неуједначеност судске праксе, као и проблем у извршењима након правоснажних пресуда - рекао је Петковић.

НИЈЕ БИЛО МОГУЋНОСТИ ЗА САРАДЊУ НА НИВОУ БиХ

Он је навео да је повлачењем из институција БиХ Република Српска повукла једини могући потез, јер није било никакве могућности за сарадњу на нивоу БиХ.

- Ми смо се повукли из институција БиХ након одлуке бившег високог представника Валентина Инцка и то је био један од повода. То је окидач, али разлози за такву одлуку су много дубљи и много старији - истакао је Петковић.

Према његовим ријечима, разлози су стално развлашћивање Републике Српске, одузимање имовине, шума, пољопривредног земљишта, блокада изградње хидроцентрала на Дрини, те раније одузимање грба, химне и Дана Републике.

- Прошле године смо рекли са овим завршавамо и повлачимо се из институција БиХ, можемо сјести да разговарамо или идемо даље - подсјетио је Петковић.

Политички представници из Републике Српске, тврди Петковић, нису осјетили да представници бошњачког народа желе договор у БиХ и мултиетничку децентрализовану БиХ.

- Осјетили смо само да они желе бошњачку БиХ са главним градом Сарајевом, који ће имати све надлежности, а то је нешто на шта Република Српска не може пристати, а на шта не пристају ни Хрвати у БиХ - рекао је Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.

Он је напоменуо да је Српска тад рекла да иде другим путем, а то је пут да враћа оно што је раније дала у доброј вјери.

- Ово је једини могући потез којим може ићи Република Српска у овим околностима, због чега апелујем на све лидере у БиХ, али и лидере региона који могу да утичу, да се укључе у рјешење спора у БиХ како ово не би ескалирало у још веће политичке сукобе - навео је Петковић.

Он је додао да овај проблем треба да се ријеши дијалогом, али не науштрб Републике Српске.

ОПОЗИЦИЈА ПОКАЗУЈЕ СТРАХ ОД МЕЂУНАРОДНИХ САНКЦИЈА

Кад је ријеч о дјеловању опозиције у Српској, Петковић сматра да није добро што око крупних питања не постоји политичко јединство власти и опозиције.

- У протеклим годинама око свих битних питања постојао је тај консензус када је Република Српска у питању. Сад га немамо. Мислим да га немамо, прије свега, зато што се опозиција у Републици Српској не жели ризиковати изборе пратећи оно што је покренуо српски члан Предсједништва БиХ, због чега страхују од успјеха у враћање надлежности - навео је Петковић.

Са друге стране, оцијенио је он, опозиција показује и дозу страха од санкција међународне заједнице.

- Надам се да ће у овој години власт и опозиција сјести за преговарачки сто и договорити да у ову причу идемо заједно и доведемо је до краја - нагласио је Петковић.

Говорећи о дјеловању међународне заједнице, Петковић сматра да је БиХ поново стављена у једну врсту фокуса, што су посебно показале САД слањем свог представника Пабла Ескобара.

- Њемачка је слањем Кристијана Шмита такође показала свој интерес за БиХ, као и Велика Британија, за коју не знамо какву поруку шаље слањем у дипломатску мисију искусног официра који је учествовао у ратовима на овим просторима на страни НАТО-а - указао је Петковић.

Он је напоменуо да су ту и Руска Федерација и Кина, које су показале принципијелне ставове у Савјету безбједности УН у вези са БиХ, јер нису оствариле било какве дипломатске односе са ОХР-ом откада је истекао мандат Валентину Инцку.

- Ми смо заинтересовани да Република Српска и БиХ иду напријед и ми не позивамо на било какав распад БиХ, поготово не насилним путем. Али, морају да се поштују права која имамо и која су нам припала Дејтонским споразумом - нагласио је Петковић.

ПОЧАСТВОВАН МЕДАЉОМ ЗАСЛУГА ЗА НАРОД

Петковић је истакао да је почаствован што га је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић поводом Дана Републике Српске одликовала Медаљом заслуга за народ, као члана Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике.

- То је био референдум о Дану Републике Српске, који нам је био забрањен одлуком Уставног суда БиХ. На том референдуму више од 95 одсто грађана је одлучило да се 9. јануар слави као Дан Републике. У ту комисију сам ушао као млад адвокат и нестраначка личност. Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против чланова Комисије, али је Суд БиХ одбацио ту оптужницу. Пет година након тога долази сатисфакција у виду одликовања. Захвалан сам предсједнику Жељки Цвијановић што је на овакав начин наградила тај наш рад - рекао је Петковић.