latinica  ћирилица
10/01/2022 |  15:03 ⇒ 16:33 | Аутор: СРНА

Додик: Самостална Република Српска - мој завјет

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је у Брчком да нема намјеру да води туђе политике, већ српску националну политику која данас мора да има за циљ своју државу, те нагласио да је самостална Република Српска његов завјет.
Свечана академија у Брчком (фото: Влада Републике Српске) -
Свечана академија у Брчком (фото: Влада Републике Српске)

- Српски народ има право на слободу и Републику. Срби у Брчком имају право на Републику и припадање Републици Српској. То су права за која се ми залажемо, а не споримо муслиманима да и они имају своја. Али, нећемо дозволити причу о грађанској држави у којој Срби треба да се претворе у националну мањину - нагласио је Додик у обраћању на Свечаној академији у Брчком у част 30 година Републике Српске.

Додик је истакао да су за одбрану права Републике Српске задужени људи у политици, те захвалио грађанима за подршку коју му пружају.

- Без обзира на то што је и мој лични комодитет значајно угрожен оним што ја и моја породица доживљавамо у посљедње вријеме, хоћу да вам кажем да Република Српска и ви можете да рачунате на Милорада Додика - поручио је Додик, добивши громогласан аплауз присутних.

Он је нагласио да не зна када ће се у томе успјети, али да би волио да то буде док је он жив.

- А, и ако не будем и ако будем на другом свијету, сигурно ћу размишљати о томе да ће једног дана Република Српска бити своја држава - то је мој завјет. Зато ћу сав капацитет који имам у себи и око себе усмјерити ка томе да се борим за српске националне интересе - рекао је Додик.

Додик је истакао да ће проћи и ова невоља и доћи ће вријеме српског народа - народа који заслужује да има права.

- Нећемо БиХ у којој ништа нисмо добили свих ових година. У њој смо зато што морамо, што су нас тамо гурнули. Нама су омрзнули БиХ зато што су разградили Устав и наметнули много чега што нисмо хтјели - рекао је Додик и указао да му често говоре да је предсједник земље коју не воли, што је, каже, тачно.

Он је рекао да се данас и у Брчком обиљежава 30 година Републике Српске.

- Ове године сам често причао о томе да сам тог 9. јануара 1992. године био присутан као најмлађи посланик, помало збуњен, али одлучан да будем на страни свог народа и учествујем у доношењу одлука за које су нам говорили да могу да нас коштају наше слободе. Али, нико од нас није одустајао - сви смо жељели да будемо дио те одлуке и били смо - подсјетио је Додик.

Он је навео да су у томе учествовали многи људи из националног и политичког живота, те је онима који су умрли одао признање и почаст, онима који су живи захвалност, а онима који су у казаматима по свијету пожелио добро здравље и упорност, указујући да су многи од њих тамо неоправдано.

- Три деценије нам бране да обиљежавамо, а свака од тих 30 година Српске била је одлучујућа за нас. Увијек су нас нападали и жељели да изгубимо понешто. Читав тај процес разградње Дејтона је направио БиХ парауставном творевином. Оно што тражимо је Устав БиХ - рекао је Додик.

Он је указао да Република Српска данас има своју територију, власт, институције, народ који је хоће, а што се најбоље показало јуче на великом броју манифестација, као и данас у Брчком.

- Захвалан сам свима вама који сте одвојили вријеме да будете дио онога што јесте и што ће бити Република Српска. Све зависи од наше воље, упорности... Ми /званичници/ нисмо бирани да бисмо уживали у комодитету, који се понекад види када се возимо аутима, хеликоптерима. Наш комодитет је ограничен са становишта свих притисака које живимо сваки дан, који су нам наметнути од једног дијела међународне заједнице, предвођеног Американцима, Британцима, једног дијела ЕУ, у жељи да прекомпонују БиХ онако како су обећали муслиманима - да ће разградити Српску и саградити унитарну БиХ - рекао је Додик.

Додик је указао да је унитарна БиХ синоним за поништавање и нестанак суживота на овим просторима.

- Европски значајни лидери су већ одавно рекли да се земље не могу градити на бази мултуетничког карактера /Меркелова, Блер.../. Зато је Велика Британија и изашла из ЕУ и гради свој суверенистички концепт - рекао је Додик.

Он је нагласио да у свим борбама Републике Српске Брчко дистрикт остаје онакав какав је одређен Статутом и Уставом БиХ.

- Ми немамо никакве врсте аспирације - ни војне нити било које друге, али имамо политичке, да Србима овдје обезбиједимо равноправни статус и помогнемо - рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Брчко за Републику Српску једна од стратешких тачака, не у војном смислу, а Срби се залажу за мир.

- Муслимани мисле да је ово сада тачка у којој могу нешто да заврше, рачунају на администрацију /америчког предсједника Џозефа/ Бајдена - указао је Додик.

Он је рекао да ће ускоро Џејмс О`Брајан, који је био замјеник Медлин Олбрајт када се бавила питањима у БиХ, бити задужен за регион да, како је рекао, "хода и говори ко је лопов, а ко поштен".

- А, већих лопова и отимача нема од Американаца. Чекају нас изазовна времена. Ми ништа друго не тражимо већ оно прописано Уставом. Сви сте свједоци колико је у ових 30 година било напора да се узме свашта, а имали смо један успјешан пројекат одбијања тога - успјели смо спречити разградњу Полиције Републике Српске. Да смо то изгубили - данас не бисмо имали Републику и не бисмо могли да се окупимо на овај дан - нагласио је Додик.

Додик је појаснио да је Република Српска данас политичка чињеница и са својих 1,1 милион људи у регионалном контексту има већи значај, него унутрашњу снагу.

- Данас нас многи примјећују као релевантне, спремни су да нас послушају. Видите колико се жучи просипа у Сарајеву - хоће да кажу да Република Српска ради све ово јер то тражи /предсједник Србије Александар/ Вучић и Србија, што није тачно. Њима сметају јака Србија и уздигнута Република Српска - истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има капацитет да изгради 30 километара ауто-пута кроз Брчко, који ће проћи и бити на добробит свих људи, али се сусреће са опструкцијама.

- Ми не градимо нашу политику да њих оспоравамо, већ на нашим потенцијалима - истакао је Додик.

Академији су присуствовали народни посланици, министри у Влади Републике Српске, свештенство Српске православне цркве и локални званичници.

Уједно је обиљежено и 30 година од обнове рада Српског просвјетног и културног друштва Просвјета Брчко.