latinica  ћирилица
10/01/2022 |  17:17 | Аутор: СРНА

Бореновић: Бесрамне изјаве Џаферовића о Србима и Дану Републике

Срби су главама платили борбу против нацизма, а члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић бесрамно пореди прославу Дана Републике Српске са маршем нацистичког одреда смрти, изјавио је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.
Бранислав Бореновић - Фото: СРНА
Бранислав БореновићФото: СРНА

Невјероватно је, истакао је Бореновић, како без имало срама Џаферовић износи ужасне квалификације о Србима и прослави Дана Републике.

Он је истакао да је српски народ највише страдао од грозоморне идеологије, на најбруталније начине, а Џаферовић се усуђује да говори о Србима и нацизму, саопштено је из ПДП-а.

Бореновић је навео да потомци оних који су преживјели знају да су се њихови преци борили на свијетлој страни историје, да су одгајани на антинацистичким и антифашистичким вриједностима, што се за неке припаднике руководства Џаферовићеве странке не би могло рећи.

Он је подсјетио да је до прије неколико година Дан Републике Српске обиљежаван скромно и непримјетно, али да је онда /лидер СДА/ Бакир Изетбеговић поднио апелацију Уставном суду, покушавајући да оспори и ону историјску чињеницу да је Република Српска настала у миру, 9. јануара 1992. године и да оспори право да се тај дан обиљежава.

- Ако је неко "кривац" што се Бањалуком и другим градовима Републике Српске 9. јануара оре патриотске пјесме, то су Изетбеговић, Џаферовић и њима слични, који у својим нечасним намјерама покушавају да укину све симболе Републике Српске - сматра Бореновић.

Сваком добронамјерном, додао је Бореновић, циљ би требало да буде да се народи у БиХ поштују, не оспоравају једни другима права те да постижу договоре.

- Џаферовић очигледно нема тај циљ, али не обазирући се на њега, његове срамне намјере и изјаве, ми ћемо увијек рећи: Нека нам је поносна и вјечна, живјела Република Српска! - истакао је Бореновић.