latinica  ћирилица
10/01/2022 |  17:21 ⇒ 17:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Столтенберг: Вјерујем да је договор с Русијом могућ

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио је увјерење да постоји стварна воља руске стране и НАТО да се укључе у процес који може да спријечи нови оружани сукоб у Европи.
Јенс Столтенберг - Фото: REUTERS
Јенс СтолтенбергФото: REUTERS

Он је напоменуо да је имао прилику да разговара са руским званичницима у вријеме док је обављао дужност премијера Норвешке и да је био увјерен да је споразум са Русијом могућ, обећавши да ће НАТО дати све од себе да пронаде дипломатски рјешење, преноси ТАС С.

Столтенберг је поздравио спремност Русије да учествује у дијалогу о безбједности.

- Саслушаћемо због чега је Русија забринута, али у сваком смисленом дијалогу мора се саслушати и оно што нас забрињава у вези са поступцима Русије - рекао је Столтенберг и поновио да ће у фокусу разговора бити питања европске безбједности, транспарентности војних активности, смањење ризика и контрола наоружања, али није помињао Украјину која је првобитно проглашена за централну тему састанка.

Према Столтенберговим ријечима, уз разговоре са Русијом Алијанса ће наставити и консултације са Европском унијом и партнерским земљама Шведском, Финском, Грузијом, Молдавијом и Украјином.

Он је поновио тврдње да Русија јача своје војне снаге близу границе са Украјином и упозорио да ће земље НАТО увести нове санкције у случају "агресије" Русије на Украјину.

Генерални секретар НАТО оценио је раније данас да безбједносни преговори између Русије и Запада можда неће ријешити сва питања током ове недјеље, али да би могли обезбиједити да се избјегне сукоб.

- Могућ је договор са Русијом - рекао је раније данас Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са потпредсједницом владе Украјине Олгом Стефанишином, пренио је Ројтерс.

Он је тада указао да се не може очекивати да овакви састанци резултирају рјешењем свих питања и изразио наду да је могућ договор о низу нових састанака и о самом процесу.