latinica  ћирилица
10/01/2022 |  18:54 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Турковићева поступа неовлаштено, без сагласности Предсједништва БиХ

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић већ дуже вријеме поступа неовлаштено и вуче нелегалне дипломатске потезе без сагласности Предсједништва БиХ, што је случај и са упућивањем нота амбасадама Русије, Србије и Кине у БиХ, рекла је Срни савјетница српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић-Бабић.
Ана Тришић Бабић - Фото: Глас Српске
Ана Тришић БабићФото: Глас Српске

- Упознати смо о достављању тих тзв. нота од Министарства иностраних послова и указујемо да је ријеч о неовлаштеном поступању овог министарства, јер је Предсједништво БиХ искључиво овлаштено за вођење спољне политике и није инструисало Министарство у овом смислу, односно није одобрило предметно поступање - нагласила је Бабићева.

Она је навела да се, у складу са тим, сматра да БиХ није комуницирала никакав дипломатски демарш поменутим државама, о чему су оне већ и обавијештене.

Према њеним ријечима, те тзв. ноте не производе дејство у дипломатском саобраћају и сматра се да нису ни достављене.

- Иначе, Турковићева има дугу историју злоупотребе дужности и покушаја нелегалног дјеловања. Вјерујемо да ће и актуелни покушај допринијети акумулацији основа за одговарајуће поступање надлежних дисциплинских, административних и правосудних органа БиХ - навела је Бабићева.

Министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је данас ноте амбасадама Руске Федерације, Кине и Србије због присуства представника амбасада догађајима који су одржани 9. јануара у Бањалуци.

Она сматра да је тај чин противан одлуци Уставног суда БиХ.