latinica  ћирилица
10/01/2022 |  19:03 ⇒ 19:26 | Аутор: СРНА

Стевандић: Турковићева покушава да уведе апартхејд у БиХ

Шеф Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић изјавио је да ноте које је министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила амбасадама Русије, Кине и Србије због присуства њихових представника на прослави Дана Републике указују на њену неписменост и покушај увођења апартхејда у БиХ у корист Бошњака.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је у изјави Срни подсјетио да је Република Српска измијенила Закон о празницима и, уважавајући ранију одлуку Уставног суда БиХ, донијела нове одлуке, те да би министар спољних послова земље коју представља то морао знати.

- На тај нови закон нико није ставио примједбу и није се оглашавао ниједан уставни суд. Према томе, сви они који критикују 9. јануар треба да знају да је донесен нови закон о 9. јануару, гдје није промијењен датум, али су промијењене остале ствари на које су Бошњаци имали примједбу, као што је крсна слава и друго - рекао је Стевандић.

Ако су те ствари промијењене формално, додао је, не могу се забранити литургије, јер би то био потпуни апартхејд.

- Све што ради Бисера Турковић је прижељкивање апартхејда Бошњака над другим народима. Јер, само у апартхејду можеш земљама попут Русије, Србије, Кине и другим већим од БиХ, да објашњаваш нешто у шта ни сам ниси упућен, а што ти се дешава у властитој земљи - рекао је Стевандић.

Према његовом мишљењу, Турковићева је та која нарушава пријатељске односе БиХ и других земаља.

- Сваки њен акт нарушава прво унутрашње односе у БиХ, а затим и пријатељске односе са регионалним и глобалним свјетским силама - рекао је Стевандић.