latinica  ћирилица
10/01/2022 |  19:20 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Христијана је са четири године већ 1993. славила Дан Републике (ВИДЕО)

Девети јануар прослављан је 1993. године у Зворнику. Христијана Тешић, данас Сандић, имала је четири године. Тада је на свечаности обиљежавања прве године постојања Републике Српске пјевала у дјечијем хору. Данас има 33 године, живи у Зворнику и води дјечији хор Звончићи.
Христијана Сандић - Фото: РТРС
Христијана СандићФото: РТРС

Традиционалном пјесмом "Тамо далеко" и покличом "Живела Србија", Зворник је 1993. славио рођендан и борбу за слободу. Славио је Републику Српску. Стихови су тог дана одзвањали градом на Дрини, а чули су се и до сусједне Србије. Пјевала их је и тада четворогодишња Христијана.

- Тај наступ памтим са породичних фотографија, као такав ми је у сјећању. Тек прије пар година сам схватила о којем догађају се уствари радило када сам погледала снимак који сам нашла на Јутјубу. Била сам баш срећна што сам ја та мала дјевојчица са снимка - прича Христијана.

Љубав према музици и Републици Српској остала је у срцу ове Зворничанке, све до данас. Ту љубав већ годинама преноси и новим генерацијама у зворничком дјечијем хору Звончићи. Поред пјевања, зворничке малишане учи и шта значе родољубље и хуманост.

- Трудим се да сада тај свој неки осјећај, жар и љубав коју имам пренесем и на друге генерације. Знам колико је мени значило када сам посматрала одрасле како то раде. И желим једноставно да у њима пробудим жељу и љубав, јер вјерујем да ће сигурно неко од њих радити оно што ја данас радим - каже Христијана.

Уједно, осим што је умјетнички руководилац Звончића, Христијана је и кћерка, мајка двоје дјеце и супруга. Васпитавана је да своје воли, a туђе поштује. За њу је Република Српска пуно више од територије и географског појма.

- Једне прилике је Никола Тесла рекао да ће, ако икада буде направио неко велико дјело, бити најважнија чињеница да је то дјело једног Србина сутра у свијету кад се буде помињало. Тако да ту припадност сви осјећамо - истиче Христијана.

С радошћу дочекује сваки 9. јануар и поручује: "За рођендан Републици Српској желим јој да буде снажна, да буде упорна, да буде јака и да заједно са нама осјећамо сигурност и љубав коју и данас гајимо".

Као и Христијана, исте поруке за рођендан Републике шаљу и Срби из Зворника. Надају се да ће Српска, и поред бројних искушења, остати јака, поносна и вјечна, јер су цијена слободе и гарант опстанка једног народа, скупо плаћени.