latinica  ћирилица
10/01/2022 |  20:21 | Аутор: СРНА

Политичко Сарајево мисли да може утицати на међународну политику

Политичко Сарајево се очигледно превише заиграло када је могло и помислити да може имати било каквог утицаја на међународну политику Србије, Русије и Кине у БиХ, изјавила је делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ Душанка Мајкић.

- У општој халабуци која је ових дана покренута из политичког Сарајева против обиљежавања Дана Републике Српске, 9. јануара, видимо да се придружила и СДА-ова министарка Бисера Турковић, која одавно не поштује законом прописане надлежности свог - Министарства иностраних послова и ради искључиво по налозима који стижу из централе СДА - рекла је Мајкићева Срни.

Министарка спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упутила је данас ноте амбасадама Руске Федерације, Кине и Србије због присуства представника тих амбасада догађајима који су одржани 9. јануара у Бањалуци, наводећи да је тај чин противан одлуци Уставног суда БиХ.

Мајкићева је истакла да Турковићева упућивањем ове протестне ноте не ради само супротно Уставу, Закону и интересима народа који живе у БиХ, међу којима има и српског народа, него покушава и да утиче на спољну политику ових земаља.

Она је подсјетила да је за спољну политику надлежно Предсједништво БиХ, те је упитала на основу чега је Турковићева, ако није по налаогу свог шефа Бакира Изетбеговића, упутила протестну ноту амбасадорима Руске Федерације, Кине и Србије.

Поновила је да Република Српска не може измишљати дан свога рођења истакавши да је Српска настала 9. јануара 1992. године на Палама и то, наглашава, не може промјенити ничија накнадна одлука.

- Тешко је то објаснити Бошњацима, како они и данас обиљежавају 1. март када је 1992. године организован референдум за излазак из бивше Југославије на који Срби нису изашли, или како још увијек славе 25. новембар као дан државности БиХ, празник државе коју су срушили на реферндуму 1992. године - нагласила је Мајкићева.