latinica  ћирилица
10/01/2022 |  20:25 ⇒ 20:25 | Аутор: СРНА

Јовановић: Турковићевој смета што се Српска афирмише и локално и глобално

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић сматра да је протестна нота министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић амбасадама Србије, Кине и Русије због присуства њихових представника на обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, потез без икаквог значења и ефекта.
Живадин Јовановић - Фото: СРНА
Живадин ЈовановићФото: СРНА

Јовановић је оцијенио да је то покушај политичара из Сарајева да надувају неки спор и проблем, јер им смета што се Српска афирмише и локално и глобално.

- Турковићева, што се тиче постизања било каквог циља, пише на погрешне адресе, превиђајући да су прошла времена када су могла да се смјењују читава руководства Републике Српске - рекао је Јовановић Срни.

Он је подсјетио да је Србија гарант Дејтонског споразума, кога без ње не би ни било, док Српска као ентитет, према том документу, има субјективитет и општу надлежност у свим областима, осим оних које су изузете.

- Србији је дато и право на специјалне паралелне односе са Републиком Српском, а то што Српска обиљежава 30 година од оснивања није ништа измишљено. То је дио реалности и историје и то не баш кратке - истакао је Јовановић.

Према његовим ријечима, ако Српска обиљежава датум свог оснивања и позива најближе пријатеље, сасвим је нормално да Србија на јубиларној прослави буде заступљена на највишем могућем нивоу, због чега су у Бањалуци били предсједник Скупштине Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и министри, док је Његова светост патријарх српски Порфирије служио литургију у Бањалуци.

- То је за неке у Сарајеву можда непријатно, јер показује да живот иде напријед и да се Српска не обазире на фрустрације ових из Сарајева - оцјенио је Јовановић.

Он је нагласио да ништа природније нема од тога што су и представници Русије и Кине били на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци.

- То су традиционални, и пријатељи и партнери, Српске. Они се присуством на прослави у Бањалуци не мијешају ни у чије унутрашње ствари, већ поштују своје и достојанство Републике Српске - сматра Јовановић.

Разумије се, како је рекао, да је то и подршка Републици Српској и њеном руководству - Милораду Додику као члану Предсједништва БиХ из Српске, Жељки Цвијановић као предсједнику Српске, Влади и парламенту.

- Сарајеву смета што се Република Српска на конструктиван начин бори против ревизије Дејтонског споразума, за његово стриктно поштовање и враћање свих надлежности које су одузете на преваран начин, чинећи све да оснажи квалитет Дејтона - указао је Јовановић.

Према његовој оцјени, Турковићеву и остале у Сарајеву највише погађа то што је све видљивија афирмација Република Српске.

- То је јасно, јер ако су у Бањалуци били представници Русије и Кине, то не може да се занемари или избрише гумицом, поготово што су то двије глобалне силе које које мијењају читав свјетски поредак у правцу поштовања међународног права, респектовања Уједињених нација и демократизације међународних односа - нагласио је Јовановић.

Он је увјерен да Турковићева својом реакцијом показује колико је Република Српска афирмисана и колико има пријатеља који не могу и не желе да повлађују захтјевима за ревизију Дејтона или неким унитаристичким и централистичким фатаморганама.

Републику Српску, према његовим ријечима, неће много забринути ти наводни протести и осуде без покрића из Сарајева.

- Реалност је да Република Српска постоји 30 година, а сваке године јача њен углед и подршка у свијету. Српској нико не може ускратити право да врати силом отете надлежности. Исто тако, српском народу у Републици Српској и БиХ нико не може да ускрати право на самоопредјељење - закључио је Јовановић.