latinica  ћирилица
10/01/2022 |  21:25 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Мазалица: Турковићева дјеловала против Устава БиХ

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да је министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић слањем нота амбасадама Русије, Кине и Србије због присуства њихових представника на прослави Дана Републике дјеловала противно Уставу БиХ, у којем јасно пише да Предсједништво води спољну политику.

Мазалица је у изјави Срни истакао да је тиме Турковићева још једном доказала да је министар спољних послова само једног народа.

- Као и то да они који се највише залажу за БиХ у ствари највише доприносе њеном рушењу таквим понашањем, радећи не само против онога што мисле представници друга два конститутивна народа, већ и доводећи БиХ у конфликт и неслагање са важним земљама, од којих је једна и гарант и потписница Дејтонског мировног споразума - Србија, а друге двије су Русија и Кина са правом вета у Савјету безбједности УН - рекао је Мазалица.

Подсјетивши да су недавно пет амбасадора такозване Квинте, у оквиру Савјета за спровођење мира, неуставно и противно Дејтонском мировном споразуму изабрали нелегално високог представника, Мазалица је навео да тада Турковићева није упутила протесну ноту тим амбасадорима, иако су очигледно прекршили Дејтонски споразум и Устав БиХ.

- То само показује у којој мјери су присутни двоструки аршини - рекао је Мазалица.

Он је напоменуо и да је познато да је приступање ЕУ једно од ријетких питања у БиХ о којима постоји сагласност сва три конститутивна народа.

- То је да не можемо ући у ЕУ док имамо високог представника, тако да је тих пет амбасадора гласањем за именовање високог представника који није добио потврду у Савјету безбједности УН и тиме онемогућило БиХ приступање Унији - напоменуо је Мазалица.

Мазалица је додао да Турковићева не налази за сходно да упути протестну ноту код питања о којима постоји сагласност сва три конститутивна народа, док упућује тамо гдје постоји сагласност само једног конститутивног народа.