latinica  ћирилица
10/01/2022 |  21:42 ⇒ 11/01/2022 | 08:06 | Аутор: Независне

Бивши џихадиста пошао у Бањалуку, полицајци засути пријетњама смрћу

Стравичне пријетње, попут "Треба пушке и побити гамад" те "Убиј крмад", нанизале су се у коментарима испод видео-снимка објављеног на Фејсбуку, на којем су приказани моменти након што је добојска полиција зауставила возило у којем је био и бивши припадник Исламске државе.
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама) -
Бивши џихадиста пошао за Бањалуку (фото: Фотографија уступљена Независним новинама)

Све се то дешавало 9. јануара, када је више аутомобила уочено на подручју Добоја, а кренули су ни мање ни више него у Бањалуку, гдје је тог дана одржаван низ манифестација, укључујући и свечани дефиле поводом Дана Републике.

- Доћи ће нас десет хиљада ако само икоме зафали длака с главе - наведено је у једном од шокантних коментара испод снимка на којем је приказан заустављени аутомобил у Добоју, а поред њега и неколико полицијских возила. Чује се и аутор тог снимка, који тврди да су у питању чланови "босанске народне странке Вјера, народ, држава", те да су заустављени без икаквог објашњења. Међутим, испоставиће се да је разлог постојао.

- У Добоју је контролисан мерцедес, којим је управљао Мурадиф М. из Зворника. Са њим су били Асим Ф. из Калесије, Фатих Хасановић из Зворника и Шехерзада И. из Тузле. Сва три мушкарца су била интересантна за службу и послове безбједности - истичу извори Независних новина, те додају да су неки од ових мушкараца изгледом асоцирали на вехабије. Провјерама је, додају извори Независних, утврђено да су Хасановић и Асим Ф. евидентирани у службеним евиденцијама МУП-а у вези с тероризмом и екстремизмом.

- Штавише, Фатих Хасановић је повратник са сиријског ратишта, за шта је пресуђен пред Судом БиХ - рекли су извори Независних новина.

Мерцедес у којем је био Хасановић заустављен на улазу из Добој, из правца Тузле, а након што је том возилу полиција показала знак "стоп", на истом мјесту се зауставило још шест аутомобила, која су након краћег времена наставила даље. Полиција је потом наставила појачан надзор, те на паркингу једне бензинске пумпе преконтролисала бе-ем-ве, који је ту претходно паркирао Елдар Б. из Зенице, с којим је био његов суграђанин Енсар Х. а обојица су били безбједносно интересантни.

- У пртљажнику возила је пронађено и одузето 30 бијелих застава с плавим грбом с љиљанима - истичу извори Независних новина.

Неки од ових мушкараца су позвани у полицијску станицу те је с њима обављен разговор, али нико није ухапшен, а они су потом наставили даље путовање. Касније је објављено још неколико снимака, укључујући и један из возила надомак Бањалуке, гдје аутор наводи да су кренули ка Ферхадији да обаве намаз. И то баш на 9. јануар.

- Имамо поруку за све Бошњаке, а и за босанског православца Милорада Додика, који је долазио у Сарајеву и пјевао у Предсједништву "Нема те више, Алија". Порука њему за 9. јануар је "Босном бехар пробехарао..." - наводи тај брадати мушкарац.

Неколико снимака потом је објављено и испред Ферхадије у Бањалуци, а у једном од њих аутор је навео да је Бањалука "стари босански лијепи град".

Огласио се на Фејсбуку и политички покрет "Вјера, народ, држава", те су напоменули да ће ради овога, као и ради неовлаштеног објављивања личних података на интернету, поднијети више кривичних пријава против ПУ Добој, као и против неких портала из Републике Српске.