latinica  ћирилица
10/01/2022 |  22:11 ⇒ 22:11 | Аутор: СРНА

Гусларско вече у Милићима

У Милићима је одржано гусларско вече поводом обиљежавања Дана Републике Српске.
Гусларско вече у Милићима - Фото: СРНА
Гусларско вече у МилићимаФото: СРНА

Премијер Републике Српске Радован Вишковић, који је присуствовао гусларској вечери, истакао је да је уживао слушајући гусле и да се традиције не треба одрицати.

- Поносан сам што сам вечерас имао прилику да саслушам ове врсне гусларе који су дошли и из Србије и окружења и учинили нам велику част, овдје у Милићима, да поводом 30 година и рођендана Републике Српске приреде нашим суграђанима једно гусларско вече - изјавио је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да је вечерас уживао слушајући гусларе, а да је посебно интересантно да се једино уз гусле могу чути пјесме које осликавају живот, догађај, дешавања.

Вишковић је навео да од посјећања на традицију не види нешто прикладније за 30 година постојања Републике Српске, нагласивши да су гусле извор српске традиције.

- Не смијемо се одрицати своје традиције, своје изворне културе, мада млађи људи данас више баштине неку нову музику или нешто друго. Немам ништа против ни новог ни савременијег, али морамо се држати онога што је изворно - српско од Косова, па и прије тога - истакао је Вишковић.

Он сматра да би млади требало да више пажње посвете гуслама, те поновио да нема ништа против да слушају и другу врсту музике, али сматра да треба да знају и за своје поријекло.

Гусларско вече организовала је општина Милићи, а њен начелник Марко Савић рекао је да је ово прави тренутак да се слушају гусле јер су оне наш идентитет и традиција.

- Гусле су вијековима чувале наш национални идентитет и оне су инструмент којим се преноси српска традиција - изјавио је Савић, који је захвалио гусларима јер су се одазвали позиву да увеличају посебан јубилеј за све Србе, 30 година од оснивања Републике Српске.

Гуслар Властимир Бараћ из Крагујевца од 19 године свира гусле које, како је истакао, по важности заузимају мјесто поред иконе у кући.

Он се представио пјесмом "Па што плачеш горо Романијо", у којој је опјевао невоље и муке, разне нападе на Републику Српску, које она поносно подноси.

- Да Бог да да нам Република Српска траје док је свијета и вијека, и уз подршку гуслара и епске поезије и свих Срба на овим просторима - рекао је Бараћ.

Предсједник Удружења "Филип Вишњић" из Бијељине Вукан Ђука рекао је да су гусле лијек, утјеха у невољи и да се према њима тако опходи.

Осим што свира уз гусле, Ћука, поријеклом из једног села код Илијаша, прича да је израдио више од 400 гусала, а да су једне, спремне за Гиниса, високе три метра и само чекају побједу.

На вечерашњој маниФестацији наступили су гуслари Миленко Честић, Петар Остојић, Бошко Голијанин, Властимир Бараћ и Вукан Ђука.

Гусларском вечери у Дому рудара у Милићима је завршена дводневна манифестација посвећена обиљежавању 9. јануара Дана Републике Српске, коју је организовала ова општина.