latinica  ћирилица
10/01/2022 |  22:13 ⇒ 22:20 | Аутор: СРНА

Српска на добром путу, веза са Србијом нераскидива

У Новом Саду вечерас је одржана свечана академија поводом 30 година Републике Српске на којој је наглашено да је Српска са својим народом на добром путу, који није сметња никоме, и истакнута нераскидива веза са Србијом.
Република Српска - Србија -
Република Српска - Србија

Говорећи о значају великог јубилеја, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је да веза Српске и Србије никад није била јача.

- Та веза никад није била снажнија и никад није била јача подршка Србије Републици Српској. Дубоко сам убијеђен да ће у годинама пред нама та веза још више бити учвршћивана без обзира на притиске са којима ћемо се суочавати - рекао је Клокић, наводећи да ће се у наредном периоду посебно радити на економском јачању Српске, темељу њене стабилности.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да је Српска са својим народом на добром путу, који није сметња никоме.

- То је пут који није на штету било кога у БиХ, као и било кога у региону. И зато, без обзира на све притиске, ми из Српске ћемо градити и даље наше братске односе са Србијом. Заједно ћемо градити и Републику Српску и Србију, јачати регионалне везе од интереса за српски, као и све народе на овим просторима - нагласио је Цицовић.

Овогодишњи кум Огњен Бјелић, секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај у Покрајинској влади, рекао је да је Српска данас пред огромним искушењима, због чега је њена одбрана обавеза свих, и оних који у њој живе, и оних у чијим срцима је заувијек.

- Искушења и изазови са којим се суочава Српска можда су највећа до сада. Кључ те одбране је јединство, како у самој Српској, тако и овде у Србији, као матичној држави свих Срба. Зато с овог мјеста упућујемо снажну подршку руководствима Српске и Србије да заједно и одлучно чувају и очувају интегритет обје српске земље и народа у цјелини - поручио је Бјелић.

Присутнима у Великој сали конгресног центра Мастер гдје је одржана свечаност обратили су се и предсједник Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило, помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић.

О настанку Републике Српске говорио је историчар Милан Мицић, генерални секретар Матице српске. У име завичајних удружења присутнима се обратио и предсједник Удружења Херцеговаца из Новог Сада Божидар Миловић.

Пред почетак официјелног дијела свечане академије обављен је чин ломљења славског колача, а обред је водио отац Жељко Латиновић, изасланик епископа бачког Иринеја.

У богатом културно-умјетничком програму у духу српског народа и Републике Српске пјесмом су се представили Етно-група Фенечки бисери, Етно-група Храм из Сремске Митровице и Изворна пјевачка група Плитвице.

Покровитељи манифестације били су Представништво Републике Српске у Србији и Фонд АП Војводине за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Свечану академију организовао је Савез крајишких удружења из Новог Сада, заједно са другим пријатељским организацијама.

Дан Републике Српске и њен 30. рођендан протеклог викенда обиљежен је широм Републике Српске. Организовани су помени за погинуле српске борце, свечане академије, концерти.