latinica  ћирилица
10/01/2022 |  22:41 | Аутор: СРНА

У Аустрији ће полиција провјеравати поштовање прописа

У Аустрији, униформисани и у цивилу полицајци од сутра ће провјеравати поштовање прописа о вирусу корона у продавницама, угоститељским установама и на популарним мјестима.

- Даље ћемо појачати контролни притисак - рекао је данас министар унутрашњих послова Герхард Карнер. Операција је усмјерена на оне који константно не поштују прописе, наводи Влада.

Ово се односи на предузећа која обавезу провјере не схватају озбиљно, као и на невакцинисане људе који могу да уђу само у радње у којима се продају основне намирнице.

Људи који још нису вакцинисани подлијежу мјерама изолације од средине новембра, а до сада је откривено више од 12.000 прекршаја током 1,6 милиона провјера, рекао је Карнер.

Све активности које спроводи полиција, од контроле саобраћаја до процесуирања криминала, подразумијевају и провјеру поштовања прописа ковида, рекао је он.

У међувремену, 5.100 људи је заустављено да уђе у земљу на граници, рекао је он, пренио је ДПА.

Аустријска полиција је саопштила да ће бити доступни видео туторијали који ће трговцима помоћи да се носе са агресивним купцима.

Портпарол трговинског удружења рекао је да им је драго што су оштрије мјере спријечиле даље затварање. Поред тога, провјере су вршене на излазу, а не на улазу, што је било важно за мала и средња предузећа.

Аустрија ће у фебруару увести обавезну вакцинацију против ковида 19. Овај потез услиједио је након убрзаног ширења соја омикрон, са скоро 11.000 нових инфекција забиљежених у току 24 часа, у земљи од скоро девет милиона.