latinica  ћирилица
11/01/2022 |  08:06 ⇒ 08:07 | Аутор: sputniknews.com

Мисија завршена: ОДКБ повлачи снаге из Казахстана

Ситуација у свим регионима Казахстана је стабилна, кроз два дана почиње повлачење мировних снага ОДКБ из републике, саопштио је предсjедник републике Касим Жормат Токајев.
Руск дио мировног контигента послат у Казахстан (фото: Пресс-служба Минобороны РФ) -
Руск дио мировног контигента послат у Казахстан (фото: Пресс-служба Минобороны РФ)

- Основна мисија снага ОДКБ је завршена, кроз два дана почиње фазно повлачење здруженог мировног контингента ОДКБ. Процес ће трајати најмање десет дана - рекао је предсjедник обраћајући се парламенту.

Токајев је још једном истакао да је његово обраћање ОДКБ било легално. Казахстан је могао изгубити контролу над Алма Атом, а тиме и цијелом земљом да то није урадио.

Он је саопштио да ће бити формиране нове јединице Националне гарде, специјалних снага и реформисана Погранична служба.

Предсједник је потписао указ о именовању Алихана Смаилова за новог предсједника владе републике. Меџлис (доњи дом парламента) Казахстана одобрио је кандидатуру Смаилова.

Ситуација у Казахстану

Становници западног Казахстана (градова Жанаозен и Актау) масовно су изашли на улице 2. јануара у знак протеста због двоструког повећања цијена за гориво.

Касније су демонстрације захватиле цијелу државу. Власт је објавила да враћа цијене на гас, међутим, ситуација се погоршала. Почели су немири, уведено је ванредно стање и позван ОДКБ.
 
Предсједник републике Касим Жомарт Токајев је 5. јануара смијенио тадашњег предсједника Савјета за безбједност земље Нурсултана Назарбајева и саопштио да ће од сада он руководити тим органом, као и да се за помоћ обратио Организацији Уговора о колективној безбједности.

ОДКБ је донио одлуку да у Казахстан пошаље мировне снаге.