latinica  ћирилица
11/01/2022 |  09:03 ⇒ 09:03 | Аутор: СРНА

Вулић: Ноте Турковићеве неће добацити даље од портира амбасада

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да "самозвана краљица дипломатије /Бисера Турковић/ пише ноте у име БиХ и мисли да ће то добацити даље од портира".

- Да ли је Бисера Турковић умислила да неко, а поготово неко из БиХ попут ње заиста може говорити великим силама шта ће и како ће да раде - упитала је Вулићева коментаришући упућивање нота амбасадама Руске Федерације, Кине и Србије због присуства њихових представника обиљежавању 9. јануара - Дана Републике.

Вулићева је рекла да Турковићева редовно пише о свом ангажману по друштвеним мрежама и пружа информације свуда осим тамо гдје треба, а то је Предсједништво БиХ које јој је уставни шеф, а она технички извршилац.

- Тако је краљица дипломатије на свом профилу недавно подијелила бизарни видео са лавом који риче након састанка са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом уз опис "дипломатија високих улога" - подсјетила је Вулићева.

Она је указала и на незаобилазан типски стајлинг Турковићеве за сваки сусрет и прилику, различит идеолошко-вјерски и културолошки аутфит који не баштини оно што је дејтонска БиХ.

- Приватно се може покривати колико хоће, али питање је какву поруку шаље као министар и замјеник предсједавајућег? По повратку у Сарајево, Турковићева препричава како је она Лаврову "араница" и најжалосније је што су јој њене страначке колеге повјеровале. Џаба лав и видео, амбасадор Русије је био на прослави нашег Дана Републике и нема ноте, ни праве, ни лажне која ће то промијенити. Што се Кине тиче, бољи познаваоци спољне политике кажу да је управо Бисера та која БиХ константно увлачи у сукоб с Кином, па онда се мора реаговати и рећи да су то њени приватни и страначки ставови, никако ставови заједничких институција и Предсједништва БиХ - нагласила је Вулићева.

Она је подсјетила и на чињеницу када је Турковићева наредила амбасадорки у Женеви да подржи изјаву против Кине на сједници Савјета за људска права УН и изазвала скандал.

- Том приликом је реаговао српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и објаснио да то нису ставови БиХ, ни Републике Српске. То је, Бисера, нарушило дипломатске односе, а не ова твоја подметања. Знамо ми да је теби битно да у чаршији кажу "јој, јест им рекла", а људи не знају суштину јер их дезинформишеш и неовлаштено иступаш - поручила је Вулићева Турковићевој.

То што Турковићева урушава дигнитет БиХ, истакла је Вулићева, "нама у Републици Српској и није нешто посебно криво, али док има процедура и Устава, има да се надлежности поштују".