latinica  ћирилица
11/01/2022 |  09:03 ⇒ 09:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: Русија за даљи рад са САД о гаранцијама

Русија је показала радни дух током разговара са САД о безбједносним гаранцијама и спремна је за наставак конструктивног дијалога, изјавила је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

- Полазимо од премисе - и, мислим, ово је очигледно - од тога да сложена питања (безбједносних гаранција), а то су веома сложена питања која узрокују, благо речено, разлике мишљења, још увијек имају шансу и да треба да имају шансу за професионалан, конструктиван и послован разговор. Ми, са наше стране, демонстрирамо и показујемо овај дух и спремни смо за наставак рада - поручила је Захарова, коментаришући резултате руско-америчких консултација о безбједносним гаранцијама у Женеви, преноси ТАС С.

Према ријечима портпаролке, "нема драме" дуж одговарајућег радног колосијека, а сада предстоје разговори о питањима безбједносних гаранција на сједници Савета НАТО-Русија у Бриселу и на састанку Сталног савјета ОЕБС-а у Бечу.

- На основу укупно обављених разговора, доносиће се аналитички закључци - закључила је Захарова.

Руско-америчке консултације посвећене питањима безбједносних гаранција завршене су 10. јануара у Женеви.

Русија ће сутра разговарати о својим забринутостима у сфери безбједности у Европи, као и о безбједносним гаранцијама на бриселском састанку Савјета НАТО-Русија, а прекосутра на бечком засејдању Сталног савјета ОЕБС-а.