latinica  ћирилица
11/01/2022 |  09:39 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Агата Кристи - најпознатији аутор крими-романа

Енглеска књижевница Агата Кристи /1890-1976/, један од најпознатијих писаца детективских романа свих времена, умрла је 12. јануара 1976. године.
Агата Кристи (Фото: gretchenrubin.com) -
Агата Кристи (Фото: gretchenrubin.com)

Њени начитанији романи су: "Убиство Роџера Ајкрофта", "Леш у саркофагу", "Убиство у `Оријент експресу`", "Десет малих црнаца", "Вашар злочина", "Карипска загонетка", "Никотин", "Тајна замка Чимниз", "Тајна седам бројчаника", "Отворених карата", "Убиство у Месопотамији" и "Мишоловка".

Агату Кристи називају "краљицом злочина".

Током своје књижевне каријере, дуге више од пола вијека, написала је 79 књига /од којих су 66 криминалистички романи/ и више збирки кратких прича, које су продате у више од двије милијарде примерака широм свијета и преведене на више од 50 језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је најпродаванији аутор свих времена. Забиљежено је да су једино Библија и Шекспирова дјела имала већу продају од њених романа.

Њена драма "Мишоловка" имала је више од 25.000 извођења на сцени.

Агата Кристи је 2013. године проглашена за најбољег писца детективских прича, а роман "Убиство Роџера Ајкрофта" за најбољи криминалистички роман свих времена.

У част својих књижевних дијела, именована је 1956. за команданта Реда Британске империје, а сљедеће године је постала предсједник "Клуба детектива".

Агата Кристи умрла је 1976. у 86. години.