latinica  ћирилица
11/01/2022 |  10:04 ⇒ 12:29 | Аутор: СРНА

Вулин: Арогантно Сарајево би сад да учи и Русе и Кинезе шта да раде

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оцијенио је да је протестна нота Сарајева упућена амбасадама Србије, Русије и Кине у БиХ због присуства њихових представника на обиљежавању Дана Републике Српске у Сарајеву чиста ароганција, те поручио да је 9. јануар празник Срба гдје год да живе.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је рекао једну добру реченицу током свог говора на прослави. Рекао је , обраћајући се Сарајеву: "Ја не разумем, зашто су вам странци толико дражи од нас који живимо са вама" - истакао је Вулин.

Он је, поводом протестне ноте коју је упутила министар спољних послова БиХ Бисера Турковић нагласио да би из Сарајева сад да уче и Русе и Кинеза шта да раде.

- Замислите Србе који шаљу протестну ноту Американцима или Британцима зато што су дошли на дан обележавања у Сарајеву, за који ми иначе не мислимо да је нека велика радост, али њихово је право. Замислите то, али је то њима потпуно легитимна ствар - рекао је Вулин за телевизију "Пинк".

Вулин је нагласио да је Република Српска настала као посљедица тежње српског народа да им се поново у 20. вијеку не деси геноцид и додао да је Српска одраз воље милион Срба који живе са друге стране Дрине.

Он је указао да је од првог дана када је настала почело негирање Српске и да 30 година трају захтјеви да она буде укинута, али да се то неће десити јер сваки Србин који тамо живи зна њену вриједност и зна како живе Срби који немају своју државу и колико су обесправљени.

Вулин је нагласио да се у Сарајеву стално декларишу за некакву грађанску БиХ, док истовремено у Предсједништву БиХ сједи Шефик Џаферовић који каже да су Срби нацисти, и то је "свима у реду".

Он је додао да међу тих милион Срба, који су претекли од злочина нациста нема куће која не може да исприча неку јасеновачку, пребиловачку или неку причу о покољу.

- А нема нико да устане и каже: "Доста Џаферовићу" - рекао је Вулин.

Он је поручио да је 9. јануар, када је настала Република Српска празник свих Срба, а да су Срби поносни на слободу коју су изборили и рекао да ће можда неки суд некад одредити да ни Видовдан није 28. јуна.

- Српска је настала 9. јануара и то је чињеница. Шта ако Уставни суд БиХ донесе одлуку да ни Божић није 7. јануара - упитао је Вулин.

Он је рекао да политичку кризу у БиХ нису испровоцирали Срби ни Српска већ је до ње довео "Инцков закон" јер је запријетио милиону Срба да ће ићи у затвор ако каже шта мисле.

- Наметнуо га је одлазећи високи представник Валентин Инцко који се понаша као немачки командант у Другом светском рату. Ми знамо шта значи 100 за једног, а он је рекао: "Милион за једног". Милион Срба ће ићи у затвор јер је Инцко одлазећи оставио један "паклен поклон" који ником у БиХ није донео ништа добро - рекао је Вулин.

У осврту на санкције уведене српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику Вулин је рекао да је је тиме послата порука да не желе да чују Србе које он представља.

- Када Додику уведеш санкције, онда милион Срба нема ко да чује. Шта су санкције игде донеле – ништа. Шта су значиле санкције Путину? Ако хоћете стабилност у БиХ морате да разговарате са милион Срба - закључио је Вулин.