latinica  ћирилица
11/01/2022 |  11:03 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Рајчевић: Потенцијал у научно-истраживачкој заједници да буде видљивији

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да је неопходно учинити све потребне интервенције да би Српска искористила потенцијал и постала видљивија у научноистраживачкој заједници и унутар европског образовног простора, али и шире.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Рајчевић је истакао да се до тог циља може стићи синергијом Министарства и академске заједнице.

- Влада Републике Српске улаже све више буџетских средстава у развој високог образовања, али исто тако очекује од наше академске и научно-истраживачке заједнице да то Републици Српској врати кроз своје радове који ће бити објављивани у референтним научним листама, али и на начин да Српска постане бренд у овој области - рекао је Рајчевић Срни.

Он је навео да је још на тематској сједници Владе о стању у високом образовању 2019. године констатовано да стање у научноистраживачкој заједници у Републици Српској није сјајно.

- Одређени параметри указали су да је потребно урадити одређене интервенције да би се то стање побољшало. То је прије свега научна видљивост наших истраживача, који махом долазе из академске заједнице, а што није случај у развијеним земљама, у којима постоји привредни потенцијал за иновације и гдје углавном истраживачи и научници долазе из привредних друштава, односно из реалног сектора - рекао је Рајчевић.

Он је изразио задовољство што може констатовати да је повећана научна продуктивност у протекле двије године од доношења нових прописа и нових критеријума за напредовање у научна наставна звања.

- Примјетан је скок који ће кроз примјену нових законских рјешења највјероватније ићи узлазном путањом - рекао је Рајчевић.