latinica  ћирилица
11/01/2022 |  11:15 ⇒ 11:15 | Аутор: sputniknews.com

Шојгу: ОДКБ ће завршити мисију у Казахстану након потпуне стабилизације ситуације

Колективне мировне снаге ОДКБ завршиће своју мисију у Казахстану након потпуне стабилизације ситуације у тој држави у складу са одлуком руководства земље, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin) -
Сергеј Шојгу (Фото: Sputnik/Alexei Druzhinin)

- Колективне мировне снаге наставиће да извршавају задатке док се ситуација у Казахстану у потпуности не стабилизује, наравно, у сладу са одлуком руководства Казахстана - рекао је Шојгу.

Како је додао, тренутно мировне снаге ОДКБ извршавају задатке заштите важних војних, државних и друштвено значајних објеката на територији Казахстана.

Руски министар одбране подсјећа да су у складу са одлуком Савјета колективне безбједности ОДКБ Колективне мировне снаге завршиле распоређивање на територији Казахстана.

- У кратком року, за само три дана, авионима Ваздушно-космичких снага Русије пребачени су људство и техника. То је омогућено захваљујући високој координацији и ефикасном дјеловању оружаних снага земаља-чланица ОДКБ, достигнутих током заједничких вежби, а такође искуству стеченом током распоређивања руских трупа у Сирији и мировног контингента у Нагорно-Карабаху - прецизирао је Шојгу.

Према ријечима портпарола Кремља Дмитрија Пескова, само руководство Казахстана може да одреди до када ће се мировњаци ОДКБ налазити на територији те земље.

- То је у потпуности прерогатив земље која се са тим захтјевом обратила ОДКБ-у. То је њихова анализа и ми немамо права да се мијешамо у то - рекао је Песков, упитан да ли је одлука о повлачењу мировњака из Казахстана за два дана исхитрена.

Подсјетимо, раније је предсједник Казахстана Касим Жормат Токајев изјавио да је ситуација у свим регионима земље стабилна, те да кроз два дана почиње повлачење мировних снага ОДКБ из републике.