latinica  ћирилица
11/01/2022 |  11:52 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

За подршку инвестицијама у рурални туризам 3,5 милиона КМ

Спољнотрговинска комора БиХ саопштила је да је објављен јавни позив вриједан 3,5 милиона КМ из пројеката ЕУ за подршку инвестицијама у рурални туризам у БиХ, а сваки подносилац пријаве може аплицирати за бесповратна средства у износу од 50.000 КМ до 250.000 КМ без пореза на додату вриједност.
Спољнотрговинска комора БиХ - Фото: илустрација
Спољнотрговинска комора БиХФото: илустрација

Јавни позиви су расписани у оквиру пројеката "ЕУ фор агри", "ЕУ фор агри рикавери" и "ЕУ фор бизнис рикавери".

Ове активности имају за циљ развој економских активности у руралним подручјима, стварање нових и очување постојећих радних мјеста, те очување природне и културне баштине, одговарајући уједно и на потребе за опоравком од кризе проузроковане пандемијом вируса корона.

За сваки пројекат подносилац пријаве и партнери морају обезбиједити властито суфинансирање у износу од минимално 15 одсто од укупног износа прихватљивих трошкова инвестиције без ПДВ-а, односно минимално 15 одсто суфинансирање подносиоца пријаве и партнера и 70 одсто финансирање кроз мјеру подршке од пројекта "ЕУ фор агри".

На јавни позив се могу пријавити искључиво партнерства која чине подносилац пријаве и минимално два партнера, док подносилац пријаве може бити јединица локалне самоуправе, предузеће или предузетник који се бави пружањем туристичких услуга или производа, јавна установа и организација која управља заштићеним природним подручјима у БиХ, невладина организација и удружење са искуством у вођењу пројеката развоја и промоције туристичке понуде.

Крајњи рок за подношење пријава је 7. март, док се додатна питања у вези са овим позивом могу доставити до 28. фебруара, искључиво путем формулара за питања на веб-страници пројекта /еу4агри.ба/постави-питање/.

На веб-страници Спољнотрговинске коморе налази се документ "Смјернице за подносиоце пријаве", у којем се налазе све информације о критеријумима јавног позива, начину попуњавања и доставе пријаве, те други документи и обрасци који се односе на овај јавни позив.