latinica  ћирилица
11/01/2022 |  12:01 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

ФЗО Српске: Финансијска стабилност и већа права за осигуранике

Фонд здравственог осигурања Републике Српске је, упркос пандемији вируса корона, и лани обезбиједио финансијску стабилност здравственог система, уз наставак надоградње пакета права обавезног здравственог осигурања и поједностављивања процедура.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда наводе да је у прошлој години уведено 25 нових здравствених услуга, а у болницама и апотекама 17 нових лијекова.

- Већ скоро двије године финансирају се здравствене услуге за све грађане /осигуране и неосигуране/, по чему је Српска јединствена у региону и шире - наводи су у саопштењу о најзначајнијим активностима ФЗО у прошлој години.

Фонд је, поред кохлеарних имплантата, у прошлој години почео да финансира и процесор звука за кориснике система кохлеарног имплантата, односно замјену постојећих процесора.

Ово ново право ФЗО потпуно финансира за дјецу до 15 година. Родитељи дјеце од 15 до 18 година учествују у трошковима замјене ових процесора износом од пет одсто, а лица старија од 18 година у трошковима учествују износом од 10 одсто.

У 2021. години, истичу у ФЗО, почела је масовнија подјела електронских здравствених картица осигураних лица, будући да је Интегрисани здравствени информациони систем /ИЗИС/ примијењен у свим јавним здравственим установама.

- До сада је уручено око 550.000 електронских картица. Напомињемо да ИЗИС нису само електронске картице, већ међусобно увезивање здравствених установа - интегрисање података у један систем, што подразумијева и размјену медицинских података, што је и један од најважнијих сегмената овог пројекта - напоменули су у ФЗО.

У прошлој години поједностављене су процедуре за обољеле од дијабетеса и жене у поступку вантјелесне оплодње што, тврде у ФЗО, показује да континуирано анализирају потребе осигураника у циљу ефикасније здравствене заштите.

- У 2021. години Фонд је успио да измири сва дуговања, односно акумулирани дуг из претходних година према привреди за рефундацију плата за вријеме боловања радника. Заправо, Фонд је рационалном пословном политиком, уз опредјељење да се подржи и олакша рад реалног сектора који редовно уплаћује доприносе за здравствено осигурање, успио да измири сва ранија дуговања која су износила око 16 милиона КМ - напоменули су у ФЗО.

Фонд је, наводе у овој институцији, лани посебно радио на промовисању права из здравственог осигурања и заштитника права осигураних лица.

- Припремљени су и документи о томе које су све здравствене услуге уговорене са приватним болницама и здравственим установама из области консултативно-специјалистичке здравствене заштите да би осигураници на једном мјесту имали егзактне податке које су услуге доступне на упутницу породичног доктора у приватним установама - истичу у Фонду.

У саопштењу се закључује да је ФЗО и у ову годину ушао са новим правима - финансирањем нових лијекова на рецепт као и унапређењем доступности одређених лијекова што, како истичу у Фонду, потврђује да им је у фокусу надоградња права из здравственог осигурања, уз максималну контролу и управљање свим трошковима.