latinica  ћирилица
11/01/2022 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

У ФБиХ пооштрене мјере

Кризни штаб Министарства здравства ФБиХ данас је због убрзаног ширења омикрон соја вируса корона донио нове рестриктивне мјере које се односе на дозвољени број учесника окупљања у затвореном и на отвореном, а становништво позвао на поштовање мјера, ношење маски и на отвореном, те избјегавање гужви.

- Данашња ситуација је врло оозбиљна - рекао је на конференцији за новинаре члан Кризног штаба и помоћник федералног министра за здравство Горан Черкез.

Наводећи да ова ситуација захтијева нове мјере и рестрикције, Черкез је прецизирао да се број лица у затвореном са 50 смањује на 30 лица, а уколико се провјерава потврда ВПТ /вакцинисан, преболио, тестиран/ дозвољено је присуство до 60 људи.

На отвореном може бити максимално 100 окупљених људи, а уколико се примјењује ВПТ, може их бити до 200, навео је Черкез и истакао да окупљање већег броја није дозвољено.

Черкез је додао да у биоскопима, позориштима и конгресним салама може боравити максимално 100 људи.

- Оставили смо да тај сегмент може функционисати - рекао је Черкез и навео да за оне који су пребољели ковид 19 тест вриједи четири мјесеца, а не као до сада шест мјесеци. Важење антигенског теста се скраћује на 24 часа.

Према његовим ријечима, пи-си-ар тест, умјесто досадашња 72, вриједи 48 часова.

- Уколико сте минимално вакцинисани са двије дозе, тест вриједи шест мјесеци, а са три дозе вриједи девет мјесеци. Најбоља заштита од омикрона је трећа доза, и то три мјесеца од момента када се прими - поручио је Черкез.

Черкез је навео да је у три седмице број обољелих са 2.200 порастао на 7.200, а смртност повећана за 29 одсто.

- Очекује се даљи пораст обољелих. Апелујемо на све људе да се држе мјера и избјегавају превоз градским саобраћајем, све гужве, беспотребна окупљања - рекао је Черкез и истакао да је ширење вируса тешко зауставити јер се омикрон преноси знатно брже него делта сој.