latinica  ћирилица
11/01/2022 |  13:35 | Аутор: СРНА

Вулић: Зашто се амбасадори у БиХ понашају онако како се не би смјеле понашати дипломате!?

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић упитала је о чему амбасадор једне земље има да разговара са главним тужиоцем у земљи у којој обавља дипломатску дужност и на шта би личило да функционери и представници извршне и законодавне власти у Републици Српској и БиХ почну да се састају са главним тужиоцем.
Сања Вулић (фото: СНСД) -
Сања Вулић (фото: СНСД)

Коментаришући данашњи састанка вршиоца дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ Миланка Кајганића са амбасадором Аустрије у БиХ Улрике Хартман о, како је наведено, процесу јачања владавине права у БиХ, Вулићева је рекла да је познато да је /Морин/ Кормакова, бивши амбасадор САД у БиХ, редовно посјећивала тужилаштва у БиХ и распитивала се о конкретним случајевима, што би за сваку суверену државу било неприхватљиво и испод достојанства, али очигледно не и за БиХ.

- Замислите само када би неки амбасадор БиХ позвао главног тужиоца у САД, Аустрији или било којој држави на свијету на састанак, овај би вјероватно помислио да је ријеч о скривеној камери или првоаприлској шали - констатовала је Вулићева.

Она је упитала због чега се онда, као дипломатски представници својих земаља, у БиХ понашају онако како се ниједан дипломата у њиховој држави ни по коју цијену не би смио понашати.

- Ако сматрате да смо мање вриједни од вас и да нисмо суверена земља, онда нам то реците отворено, у супротном ваше декларативне изјаве о подршци суверенитету и европском путу БиХ изгледаће још лицемјерније него што заиста јесу - поручила је Вулићева.