latinica  ћирилица
11/01/2022 |  13:37 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Кошарац: Недопустиво да Изетбеговић није поменуо Трговску гору на састанку у Дубровнику

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је забрињавајућа чињеница да изградња одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори није била тема разговора замјеника предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Бакира Изетбеговића на састанку са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем у Дубровнику.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

- Очигледно је да је Изетбеговић, из себи знаних разлога, пропустио прилику да на важном састанку укаже на јединствени став Републике Српске и ФБиХ о неприхватљивости намјере Хрватске да у нашем дворишту гради спорно одлагалиште - поручио је Кошарац.

Он је истакао да је недопустив, неприхватљив и јако забрињавајући пропуст, који заслужује оштру осуду домаће јавности чињеница да Изетбеговић ниједном ријечју није поменуо питање које угрожава здравље грађана и животну средину, саопштено је из ресорног министарства.

Према његовим ријечима, додатни проблем представља индолентност министра иностраних послова Бисере Турковић по овом питању, при чему се у потпуности оглушила о обавезујуће закључке Предсједништва БиХ, Савјета министара и Координационог тијела за Трговску гору.

- Умјесто да се озбиљно посвети рјешавању конкретних питања у интересу свих грађана у БиХ и омогући домаћим експертима да паралелно са хрватским колегама раде на терену на Трговској гори, Изетбеговићева страначка колегиница Турковићева пише несувисле протестне ноте Србији, Русији и Кини због присуства њихових амбасадора и представника на обиљежавању 9. јануара, Дана Републике Српске - нагласио је Кошарац.

Он је додао да такав однос Турковићеве отежава рад и угрожава напоре представника надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ у спречавању сусједне земље да изгради спорно одлагалиште на Трговској гори.

- Министар иностраних послова треба да зна да присуство амбасадора и представника Србије, Русије и Кине величанственој прослави Дана Републике Српске не угрожава никога, док потенцијално одлагалиште на Трговској гори представља озбиљну пријетњу животу 250.000 људи у општинама у сливу ријеке Уне. Али, Турковићева континуирано затвара очи пред тим проблемом и никада се није удостојила да напише протестну ноту Хрватској у вези са Трговском гором - истакао је Кошарац.

Он је нагласио да су, за разлику од политичких представника из ФБиХ, званичници Републике Српске максимално посвећени и раде на томе да се на темељу аргумената и стручних анализа спријечи изградња одлагалишта у непосредној близини границе Хрватске са Републиком Српском и БиХ.

- Јавност у Републици Српској и ФБиХ није запамтила ниједан јавно изречен став политичких представника из ФБиХ, попут чланова Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића или Жељка Комшића, о противљењу изградњи одлагалишта на Трговској гори. С друге стране, Република Српска има проактивну улогу у рјешавању овог проблема - рекао је Кошарац.

Он истиче да о томе свједоче залагања српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, српских чланова у Савјету министара, као и институција Републике Српске.

- Нећемо одустати од овог случаја, јер приоритетно штитимо здравље наших грађана и животну средину - поручио је Кошарац.

С тим у вези, он је додао да постоји сагласност и спремност предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да се изнађе рјешење за финансирање рада Експертског тима, на чију је иницијативу израђен приједлог потребних финансијских средстава.

Кошарац је нагласио да очигледно игнорисање питања изградње спорног одлагалишта на Трговској гори од појединих бошњачких представника институција на нивоу БиХ треба да буде мета домаћих "дежурних критичара", умјесто што у јавност износе неаргументоване тврдње на рачун оних који су посвећени рјешавању ове проблематике.

- Крајње је вријеме да "сателити" одређених политичких партија, чији лидери ништа нису предузели по овом питању када су имали прилику за то, престану да политизују случај Трговске горе и укључе се у заједничку борбу против изградње спорног одлагалишта, јер је то законска и морала обавеза према нашим грађанима - поручио је Кошарац.