latinica  ћирилица
11/01/2022 |  14:40 ⇒ 17:26 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Милан Тепић је херој за Српску и српски народ

Мајор Милан Тепић је херој за Републику Српску и за комплетан српски народ, то ће увијек бити и никакве ноте ни нотни записи то неће моћи промијенити, рекао је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић -
Радован Ковачевић

Коментаришући протестну ноту коју је Хрватска уручила Министарству иностраних послова у Савјету министара због откривања спомен-плоче Милану Тепићу у Бањалуци, Ковачевић је рекао да је јасно да Република Хрватска то види потпуно другачије, можда из тог разлога што је мајор Тепић, жртвујући себе и свој живот, онемогућио Хрватску да дође у посјед огромне количине оружја којим би убијали и протјеривали Србе.

- Без обзира на све, разумијемо да се са Хрватском не разумијемо када је у питању протекли рат. Исто тако, све људе које они доживљавају и називају херојима, ми их доживљавамо искључиво као ноторне и безочне ратне злочинце - истакао је Ковачевић за Српскаинфо.

Говорећи о подршци министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић протестима званичног Загреба, Ковачевић каже да је Турковићева поступила супротно закону и Уставу БиХ јер у БиХ инострану политику креира искључиво Предсједништво БиХ, а министар иностраних послова само проводи оно што му Предсједништво да као налог.

- Бисера Турковић није имала никакво право да на тај начин одговори на дипломатску ноту Хрватске и још једном је показала да њу у њеном политичком дјеловању мотивише искључиво исламски радикализам и есктремизам и мржња према Србима. Чим негдје види српско име, она се одмах стави на супротну страну - нагласио је Ковачевић.

Оно што је најгоре у свему томе, навео је он, јесте што се она и политичко руководство странке којој припада представљају као људи који би жељели да живе са Србима.

- Све што смо видјели као реакције на 9. јанаур, најзначајнији празник грађана Републике Српске, показује нам да све оно што Срби у БиХ сматрају својим, они мрзе и презиру и желе да нестане заједно са српским конститутивним народом у БиХ - закључио је Ковачевић.

Милан Тепић је био мајор ЈНА. За хероја је проглашен због одлуке да у септембру 1991, заједно са собом, дигне у ваздух складиште муниције у близини Бјеловара у Хрватској, не желећи да га преда припадницима Збора народне гарде.