latinica  ћирилица
11/01/2022 |  15:04 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Проинтер: Паметним технологијама до ефикаснијих паркинга

Возачима у Бањалуци доступни су дисплеји на улазима на паркинге код хотела "Палас", Музеја савремене умјетности и у Улици владике Платона који омогућавају увид у слободна паркинг-мјеста, захваљујући паметним технологијама компаније Проинтер ИТСС.
Паметни паркинг (фото: Проинтер) -
Паметни паркинг (фото: Проинтер)

Руководилац Сектора аутоматизације у компанији Проинтер, чланици "Инфинити интернешнел групе", Горан Старчевић рекао је да је паметни паркинг само дио рјешења паметни град којима ова компанија ради на информатичкој модернизацији саобраћаја.

Он је додао да су уз паметни град, паметне технологије и иновативну мобилну апликацију паркинзи безбједнији и ефикаснији, а гужве у саобраћају мање, истичући да је Бањалука једина у БиХ која се тиме може похвалити, саопштено је из Проинтера.

- Систем се састоји од камера и контролора који прикупљају податке, односно слику са камера. Свака камера је тако конфигурисана да надгледа одређену површину и има своје виртуелне петље помоћу којих види свако паркинг-мјесто. Камера шаље слику контролору који је обрађује и евидентира да ли је одређено мјесто слободно или заузето, а затим се та информација шаље на дисплеј који се налази на улазу у паркинг. Уколико је пун, возило не улази на паркинг и не стварају се гужве - истакао је Старчевић.

Додатно олакшање возачима, навео је Старчевић, јесте и мобилна апликација "Паркинг детекшн Бањалука", коју возачи могу преузети на продавници "Гугл плеј" и видјети на којем најближем паркингу има слободних мјеста, чиме се штеди вријеме и избјегава нервоза у саобраћају.

- Предност таквог система нарочито је видљива на паркингу код Музеја савремене умјетности, гдје имате временска ограничења на два сата, што значи да неко мора константно да га обилази и евидентира колико је мјеста заузето мимо прописаног рока. Код нашег система то раде камере и контролор који одмах означава које је возило прекорачило два сата и податке шаље у надлежно градско одјељење - истакао је Старчевић.

Драго Гверић из Иновационог центра Бањалука рекао је да паметна рјешења грађанима олакшавају свакодневни живот и обавезе, а локалној заједници оптимизују рад и смањују трошкове.

- У питању су софтверска рјешења која грађанима стоје на распологању 24 часа, седам дана у седмици. Једно од њих су и паметни паркинзи који функционишу кроз два основна модалитета - систем који нам сугерише да ли на паркингу има слободних мјеста и мало напреднија верзија помоћу које путем апликације пратите гдје бисте се могли паркирати. То је велико олакшање и за возаче и за град - истакао је Гверић.

Он је напоменуо да су у оквиру пројекта "Бањалука град будућности", град, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информатичко друштво Републике Српске и Развојни програм УН примијенили десетак рјешења паметни град која су се показала као изузетно корисна.

- Једно од њих радило је и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а у питању је ЛЕД дисплеј који упозорава возаче да не користе телефоне и вежу појас. Такође, дионица пута на Старчевици опремљена је сензорима који возаче упозоравају на евентуална оштећења коловоза или поледицу. Рјешење за паметну употребу ресурса и одвоз комуналног отпада постављено је на одређеном броју контејнера у Лазареву - оно сугерише да би одвоз требало да иде кад су контејнери пуни, а не само шематски и предвиђеним редослиједом - навео је Гверић.

Рјешења паметни град, односно паметни паркинзи, планирана су на још неколико локација у Бањалуци, саопштено је из "роинтера.