latinica  ћирилица
11/01/2022 |  15:23 ⇒ 16:44 | Аутор: СРНА

За разлику од ФБиХ која ревитализује паравојне формације, Српска свој празник прославља у славу мира

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је Република Српска достојанствено обиљежила свој дан, а у том обиљежавању учешће су узеле легалне и легитимне формације и организације Републике Српске.
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић) -
Милорад Додик (фото: Вечерње новости; С. Мишљеновић)

На питање Срне да прокоментарише најаву муслиманске паравојне организације "Зелене беретке", која окупља добровољце с почетка грађанског рата у БиХ, да су се "због стања у БиХ и сцена истих као 1991. и 1992. године" одлучили за пријем нових чланова, Додик је рекао да за разлику од ФБиХ у којој радикални елементи позивају на ревитализацију паравојних јединица из прошлог рата, попут "Зелених беретки", Република Српска је свој дан и своје дјеловање прославила у славу мира и постојања Српске, што није супротно ни Уставу ни Дејтонском мировном споразуму.

- Покушаји да се убије историјска чињеница да је Република Српска настала у миру, прије грађанског рата у БиХ, осуђени су на неуспјех, јер такво фалсификовање историје не може проћи. Показали су то и грађани Републике Српске који су на достојанствен начин, пјесмом, не вријеђајући било кога, прославили Дан Републике - истакао је Додик.

Он је рекао то што је један празник постао разлог за позив на мобилизацију "Зелених беретки" и других муслиманских паравојски, хистерију политичара или оних који то покушавају да буду, није питање за нас који у миру користимо своја права.