latinica  ћирилица
11/01/2022 |  15:53 ⇒ 15:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Бивши амерички командант: Србија данас није као 1999. године

Србија данас није она Србија из 1999. године, поручио је бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи Фредерик Бен Хоџис и додао да сви на западном Балкану морају да раде уједињени и на компатабилнан начин, при чему је кључ свега, каже, у ЕУ.
Застава Србије и САД - Фото: илустрација
Застава Србије и САДФото: илустрација

Он је у интервјуу за Косово онлајн рекао да ће бити важно и за Велику Британију, САД и НАТО да имају заједнички поглед и приступ догађајима на западном Балкану, те истакао да сви имамо интерес у стабилности и сигурности и економском расту региона.

Хоџиш каже да би НАТО требало изнова да понавља да је мисија Кфора ту да остане, као и да је добро што је први пут у историји мисије мађарски генерал главнокомандујући, те да Мађарска види важност изградње сигурности на западном Балкану.

На питање да ли специјални представници за западни Балкан, САД и ЕУ могу да сарађују заједно, Хоџис одговара да САД треба да имају праву стратегију за регион, као и да је важно да сви они буду озбиљни за европске интеграције и пронађу начине да подрже напоре Србије и других земаља да се развијају и модернизују.

Дијалог Београда и Приштине Хоџис види оптимистично, уколико се лидерима пружи шанса да преговарају.

- То је важно и мислим да САД морају да подрже процес, да раде блиско са ЕУ и другим нацијама. Велика Британија наравно, да подржава ове напоре, јер ово је такмичење и ако Запад није ту да се такмичи, онда ће Кина и Русија попунити тај вакуум и онда не видим позитиван исход за младе људе у региону - указује Хоџис.

На питање како гледа на данашњу Србију, али и њене односе са Русијом, Хоџис изражава вјеру да Србија данас није Србија из 1999. године и наглашава да има многих у српском руководству који желе да наставе даље и буду прозападни и модерни, али и оних који то отежавају.

- То не значи да неће задржати везе са Русијом, која има доста утицаја на Србију. Поента је да Србија као суверена нација може да има односе с ким хоће, морамо да се такмичимо као дио регионалне стратегије у дипломатији и економији и вјежбама дефанзивне индустрије - рекао је Хоџис.

Он је истакао и да је важно да се лидери састају, те на питање да ли ће доћи до новог састанка Куртија и Вучића, Хоџис каже да морају бити заштићени од утицаја, поготово, како је рекао, од стране Кремља, али и оних унутрашњих који, каже, подривају све напоре у преговорима у доброј вољи.

- Не треба повлачити црвене линије, али нам не требају лекције од оних које немају интереса да Србија и Косово успоставе нормалне односе - рекао је Хоџис.

Навео је и да су тзв. Косовске безбједносне снаге деликатно питање за Србију и /самопроглашено/ Косово.

- САД препознају Косово као независну државу и Косово би требало да има могућност да се брани. Истовремено, Кфор остаје да помаже да се смање тензије између различитих етничких група и мислим да је зато тако важно да НАТО, односно Кфор остане у дужем временском периоду и не смањује своју мисију - рекао је Хоџис.