latinica  ћирилица
11/01/2022 |  16:30 ⇒ 16:31 | Аутор: СРНА

Мазалица: ЕУ гласним ћутањем прећутно одобрава пријетње ратом и увреде упућене Србима

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Срђан Мазалица изјавио је да се стиче утисак да ЕУ гласним ћутањем прећутно одобрава пријетње ратом и увреде на рачун српског народа, указавши да је из Брисела пропуштено да се осуде срамне увреде Шефика Џаферовића који је српски народ упоредио са нацистима, а осуђује се реторика на прослави Дана Републике.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- Осуђујући непостојећу, како кажу, "негативну и запаљиву реторику из Републике Српске током прославе Дана Републике", ЕУ је још једном показала своје лицемјерје, јер је пропустила прилику да осуди срамну и бруталну увреду Шефика Џаферовића који је српски народ упоредио са нацистима, а дефиле 9. јануара са маршом Хитлерових одреда смрти - рекао је Мазалица Срни.

Он је истакао да су у дефилеу поводом Дана Републике доминирали су представници цивилног друштва и различитих институција и јавних установа и предузећа.

- Нигдје није било позива на рат и сукобе, а какве позиве и реторику свакодневно свједочимо и имамо прилику чути од политичких представника Бошњака у БиХ - напоменуо је Мазалица.

То поређење, додао је, утолико је срамније с обзиром на жртве српског народа у Другом свјетском рату и геноцид који су над Србима починили Хитлерови савезници, у првом реду усташе, као и припадници злогласне Ханџар дивизије, коју су доминантно попуњавали управо Џаферовићеви сународници.

Он је навео да су Срби у губицима побједничке војске у Другом свјетском рату, над тим нацистима и фашистима које Џаферовић спомиње, учествовали са 78 одсто од укупног броја погинулих припадника НОВЈ у БиХ, и ничим нису заслужили вријеђање било кога, поготово прећутно одобравање представника ЕУ која се наводно заснива на антифашистичкој традицији.

- Селективне осуде Брисела, који уз нијемо посматрање и Кјубриковски речено "широм затворених очију", толерише ратнохушкачку реторику из Сарајева, а која је увијек долазила и даље долази од стране највиших бошњачких представника, за нас су велико разочарење - навео је Мазалица.

Према његовим ријечима, ЕУ скрштених руку посматра и не осуђује изјаве да су су Срби лош и геноцидан народ, да је Република Српска геноцидна творевина, да ће Срби бити протјерани "у другом полувремену", означавајућу их као агресоре и злочинце на споменицима културе, уз општу дехуманизацију Срба, српске историје и културе.

- Својим гласним ћутањем, стиче се утисак да ЕУ прећутно одобрава пријетње ратом и увреде на рачун српског народа, а да домет њихових неоправданих осуда на рачун Републике Српске никако не може да добаци преко ентитетске линије - закључио је Мазалица.

Портпрарол ЕУ Петер Стано поновио је данас да ЕУ снажно осуђује негативну и запаљиву реторику која је, како је навео, кориштена на прослави Дана Републике Српске, 9. јануара.