latinica  ћирилица
11/01/2022 |  17:23 ⇒ 17:28 | Аутор: Вечерње новости

Угинуо пацов Магава који је успјешно откривао мине у Камбоџи

Пацов Магава, који је постао познат по томе што је одликован златним орденом за храброст због успјешног откривања мина, угинуо је у деветој години.

Магавина “каријера деминера“ трајала је пет година, а успјешно је њухом пронашао више од 100 мина и других експлозивних направа у Камбоџи. Он је уједно и најуспјешнији пацов којег је за проналазак мина увјежбала белгијска хуманитарна организација Апопо.

Ријеч је о афричком џиновском торбастом пацову који је био у добром здравственом стању све до викенда када је почео успоравати, више спавати и слабије јести, а у коначници је угинуо.

Пацов је узгојен у Танзанији, а годину дана је провео у на “обуци“ прије него је транспортован у Камбоџу. Вјерује се да у овој земљи има до шест милиона мина.

Магава је “очистио“ више од 141.000 квадратних метара земљишта, што је једнако 20 фудбалских терена. Био је тежај 1,2 килограм и дуг 70 центиметара, али ипак довољно мали и лаган да не активира мине када је прелазио преко њих. З

а претраживање терена величине тениског терена му је било потребно свега 20 минута, док човјеку с детектором метала треба између једног и четири дана.

Године 2020. је Магава добио златни орден за храброст, а “пензионисан“ је у јуну 2021. године.