latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:08 | Аутор: СРНА

Келн: Претреси због катастрофалних поплава

Полиција на западу Њемачке претресала је данас канцеларије и приватне куће у вези са поплавама прошлог љета у којима је погинуло више од 180 људи, а на стотине повријеђено.
Поплаве у Њемачкој (Фото: middleeastaffairs.net) -
Поплаве у Њемачкој (Фото: middleeastaffairs.net)

Државно тужилаштво у Келну координисало је претресе које је извршило 140 полицајаца у више од 20 канцеларија и кућа, јавља ДПА.

Истраге су фокусиране на власника и даваоца закупа површинског копа у Ерфтштату, у близини Келна, као и на пет особа оперативне компаније и четири из регионалне администрације.

Осумњичени су стари између 29 и 65 година, док њихова имена нису објављена у складу са њемачком политиком приватности.

Државно тужилаштво води истрагу против њих због сумње да су пропустом изазвали поплаву из нехата, довели у опасност градњу и објекте, те прекршили савезни закон о рударству.

Према наводима истраге, можда није било довољно урађено на заштити од поплава, што је могло да допринесе продирању велике количине воде у шљункару током ноћи 16. јула.

- Постоји сумња да су оптужени могли и морали да препознају услове на насипу за заштиту од поплава и насипима саме јаме због свог професионалног ангажовања на шљункари и да је требало да воде рачуна о томе - рекао је виши јавни тужилац Келна Улрих Бремер.

Током јулских поплава, тло у близини шљункаре на ријеци Ерфт је попустило након што је јака киша поплавила јаму. Неколико зграда је накнадно уништено, али нико није страдао, наводи ДПА.