latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:38 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Нови Град: Обиљежено 29 година од погибије 56 српских бораца (ВИДЕО)

У Новом Граду је обиљежено 29 година од страдања 56 бораца Војске Републике Српске и три цивила из ове општине. У Храму Светих апостола Петра и Павла служен је парастос, а код централног спомен-обиљежја погинулим борцима положени вијенци. Помени су служени и на мјесним гробљима у Пољавницама и Чађавици.
Нови Град - парастос - Фото: РТРС
Нови Град - парастосФото: РТРС

У нападу припадника такозване Армије БиХ на Сувој међи, 11. јануара 1993. године, погинуло је 56 припадника Четвртог и Шестог батаљона Новоградске бригаде. Шест бораца из Чађавице, страдалих тог дана, сахрањено је у заједничку гробницу у том мјесту. Међу њима је и 20-годишњи Драган Умићевић, чији отац Милутин се јасно сјећа трагичног дана.

- Ми смо тај дан очекивали смјену, чекали смо нашу дјецу да се врате. Ујутро су већ почели долазити гласови из Рудица да се десило неко зло. Мој комшија и ја смо 38 дана ишли од бригаде до бригаде. по причама гдје се шта десило, и све тако док год их нисмо размијенили - прича Милутин Умићевић.

Са подручја Новог Града у јединицама Војске Републике Српске и полиције, током Одбрамбено-отаџбинског рата, погинуло је 370 бораца. Поручено је да њихова жртва не смије и неће бити заворављена.

- Република Српска захваљујући борцима и Војсци Републике Српске. Републику Српску смо бранили у рату. Бранимо је и данас кад слави 30 година - рекао је предсједник Борачке организације општине Нови Град Маринко Гачић.

Начелник општине Мирослав Дрљача је нагласио да Република Српска није поклон, већ је скупо плаћена животима бораца.

- Важно је да се не забораве ликови и имена наших бораца и да, што је најважније, наше младе генерације, генерације које су рођене послије рата, не забораве чињеницу да Република Српске није дошла као неки поклон, него је крваво плаћена и то животима наших највриједнијих, најквалитетнијих људи - истакао је Дрљача.

У календару значајних датума општине Нови Град 11. јануар означен је као Дан трагичног страдања бораца Новоградске бригаде.