latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:42 ⇒ 18:43 | Аутор: СРНА

ЕРС: Пројекат "Горњи хоризонти" биће реализован с поносом

Електроенергетски пројекат вишенамјенског кориштења вода "Горњих хоризоната" има све потребне дозволе, изградња је у току и ријеч је о пројекту који ће предузеће Електропривреда Републике Српске са поносом да реализује, речено је Срни у овом предузећу.
Електропривреда Српске - Фото: РТРС
Електропривреда СрпскеФото: РТРС

Из овог предузећа подсјећају да је пројекат прошао све потребне процедуре, а 31. децембра са кинеским партнерима потписан је уговор о изградњи и финансирању.

- Кад је ријеч о еколошким дозволама, овај пројекат је управо због политичких оспоравања и тужби тапкао у мјесту три године, али је на крају и пресуда Суда БиХ потврдила да је документација уредна и да неће бити никаквих штетних посљедица када је о екологији ријеч - навели су из Електропривреде Републике Српске.

У овом предузећу сматрају да о стручним стварима и пројектима треба да полемише струка која је једина компетентна и чије је мишљење релевантно, а никако да ове теме буду злоупотријебљене у политичке сврхе, што је предсједник СДА Бакир Изетбеговић данас покушао да уради.

- Ради се о пројекту из 1954. године који врло добро познају компетентни људи у Сарајеву, а и сами су учествовали у изради и ревизији пројектне документације. Изјаве попут данашњих нису добродошле за напредак, како ове регије, тако и цијеле БиХ - кажу у ЕРС-у.

Додаје се да је ради просперитета потребно тему вратити тамо гдје и припада - у стручне кругове.

- Овакав начин наступа предсједника СДА Бакира Изетбеговића у смислу прогона јединих инвестиција у енергетском сектору у посљедњих 30 година, не води само ка разградњи и успоравању наших пројеката, већ и ка разградњи и уништавању цјелокупних односа - поручили су из ЕРС-а.

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је данас у Мостару да има подршку Хрватске да покушају зауставити пројекат "Горњи хоризонти".

Изетбеговић је рекао да је с хрватским премијером Андрејем Пленковићем у Дубровнику договорио да то покушају јер би то, како је навео, у потпуности измијенило еколошки систем у Херцеговини.