latinica  ћирилица
11/01/2022 |  18:50 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Састанак у Дубровнику покушај отопљавања односа Бошњака и Хрвата? (ВИДЕО)

Ентитетска влада није формирана ни четврту годину након општих избора 2018, а покушај измјена Изборног закона да би се ријешило тзв. хрватско питање Бошњаци су блокирали наметањем тзв. грађанског модела. У рјешавање нагомиланих проблема укључена је Хрватска, али највиши званичници те земље шаљу супротстављене и често збуњујуће поруке. У том свјетлу аналитичари посматрају посљедњи сусрет хрватског премијера Андреја Пленковића и лидера СДА Бакира Изетбеговића у Дубровнику.
Сусрет Изетбеговића и Пленковића у Дубровнику - Фото: Тwitter
Сусрет Изетбеговића и Пленковића у ДубровникуФото: Тwitter

Отворен сукоб хрватског предсједника и премијера на унутрашњем плану видљив је и у различитом приступу према БиХ. Зоран Милановић иритира бошњачку јавност ставовима о Сребреници, ниподаштава службено Сарајево и поручује да је Додик најмањи проблем у БиХ.

С друге стране Андреј Пленковић са Џаферовићевим страначким шефом Бакиром Изетбеговићем, гаји "мекше" односе и шаље поруке да је Хрватска уз Бошњаке.

- Ја ово видим као покушај Бакира Изетбеговића да се "уклини" између разлика које демонстрирају Милановић и Пленковић и које ће несумњиво бити на штету Пленковића и на штету хрватских интереса у БиХ - истакао је  шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ Ненад Стевандић.

Тешко је не примијетити да су послије сусрета у Дубровнику, лидери СДА и ХДЗ-а БиХ "спустили" лопту, нема тешких изјава. Свјестан да не може сам на два политичка фронта, од којих је један према Српској, Бакир Изетбеговић жели да побољша односе са Хрватима. Драган Човић му пружа руку.

- Учинићу све да се једно неприродно стање поправи, гдје су Хрвати покварили односе са нама или Хрватска са нама, или ми са Хрватском, да се то стање поправи - рекао је Изетбеговић, док Човић тврди да је примарно да се стабилизују односи у Федерацији БиХ.

- Оно што можемо примарно да урадимо је да стабилизујемо односе у Федерацији, а онда заједно са партнерима из Српске да покушамо наћи излаз који ће омогућити да институције БиХ колико толико нормално функционишу - наглашава Човић.

Ипак, познаваоци политичких прилика скептични су да ће сусрет Пленковића и Изетбеговића на топлом Медитарану “отоплити“ односе Бошњака и Хрвата и позивају на опрез хрватске званичнике у БиХ.

- Мислим да неће доћи до побољшања односа, већ да ће бошњачка политика наставити овај курс којим иде већ 20 година, а то је претварање Федерације у унитарни ентитет под бошњачком доминацијом - тврди уредник на ТВ Херцег Босне Мостар Јуре Гудељ.

Бошњачка страна жели да задржи могућност избора неког новог "Комшића" у Предсједништво и довољног броја делегата у федералном Дому народа да би изабрала владу. То је стратегија од које бошњачка политика неће одустати.

- Прије свега треба тражити рјешења у којима би Хрвати били равноправан конститувни народ и ситуацију у којој ће начело легитимне заступљености бити рефлектирано приликом избора чланова Предсједништва са територије Федерације - рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Занимљиво, ни Човић ни било ко од хрватских званичника није реаговао на Изетбеговићеву изјаву уочи сусрета са Пленковићем, да званичници ХДЗ-а ризикују санкције и стављање на "црну" листу ако буду, како је рекао, учествовали у блокади заједничких институција.

Подсјећамо, Изетбеговић је слично говорио пред објављивање санкција САД према Милораду Додику, с разликом да није препао Додика.